Glavu gore! Reci NE mobitelu u vožnji!

Glavu gore

Znate li koliko je uistinu opasna vožnja i razgovori i tipkanje u isto vrijeme? Glavu gore! Reci NE mobitelu u vožnji!

Korištenje mobitela za vrijeme vožnje sve je češće viđena situacija na cestama Bosne i Hercegovine. Mobiteli postaju sve značajniji uzročnici saobraćajnih nezgoda. Vozači vrlo često svoju pažnju usredotoče na razgovor, a zanemare stanje i uvjete na cesti, što može dovesti do fatalnih posljedica. Svakodnevna upozorenja vozačima da ne tipkaju na mobitel dok voze, trubljenje u saobraćaju, aplikacije za pametne telefone vozača, čak ni nezgode nisu dovoljne da se zaustavi trend tipkanja za volanom.

Dok tipkaju, vozači ne gledaju cestu te je mozgu vrlo teško na vrijeme obraditi informacije koje dolaze do oka i poslati povratnu informaciju ruci da ne trzne volanom.

Zbog zastrašujućih podataka, analitičari procjenjuju da će za dvije decenije saobraćajne nezgode biti treći najveći ubica ljudi. Građani Bosne i Hercegovine velikim brojem učestvuju u ovoj sumornoj statistici.

Određena testiranja su pokazala da su vozači koji su tipkali na mobitel puno lošije vozili te su često prelazili trake, vozili opasno i naglo kočili.

Upotreba mobitela u vožnji smanjuje vidno polje i vrijeme reakcije.

Evo nekoliko zapanjujućih podataka o opasnosti slanja poruka za vrijeme vožnje:

  • 1 od 5 osoba uključenih u smrtno stradale vozače nije se nalazila u vozilu. To uključuje pješake, bicikliste ili druge događaje izvan vozila
  • 15% nezgoda posljedica je ometane vožnje
  • Vrijeme provedeno u tipkanju u vožnji je poraslo za 400%
  • Rizik od sudara povećava se za 95% kada posegnuti za telefonom ili ga pozovete
  • 12% nezgoda uključuje  interakciju s mobilnim telefonima.

Pričanjem i razgovorom direktno ugrožavate sebe i ostale učesnike u saobraćaju.

Ukoliko baš hitno morate obaviti neki poziv, obavezno koristite tzv. handsfree sistem.

Ne zaboravi:

  • Vozači ne mogu istovremeno biti jednako koncentrisani na dvije radnje, vožnju i korištenje mobitela, niti na njih pravilno i pravovremeno reagovati.
  • Zaboravi na sve što ti odvlači pažnju u vožnji, jer dovoljna je sekunda da izgubiš fokus.
  • Bez tipkanja i palčeve na volan!
  • Zaštiti sebe od drugih i druge od sebe.

Kampanju „Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu“ se provodi u saradnji sa Federalnim ministarstvom prometa i komunikacija i HT Eronetom.