Dan sigurnijeg interneta 2022.

Jeste li znali da se baš danas obilježava Dan sigurnijeg interneta?

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) je međunarodni dan koji se na inicijativu Europske komisije globalno obilježava već dugi niz godina. Tom prilikom brojni akteri iz oblasti obrazovanja, zaštite djece, medijske politike i telekomunikacionog sektora promovišu sigurno i odgovorno korištenje interneta i digitalnih tehnologija. Obzirom da su se brojni aspekti ljudskog života digitalizirali, problematika sigurnog i odgovornog korištenja interneta i digitalnih tehnologija je relevantnija nego ikada do sada.

Dan sigurnijeg interneta 2022. godine u svijetu će se i ovaj put obilježiti pod sloganom „Zajedno za bolji internet“ (“Together for a Better Internet”).

U Bosni i Hercegovini, ovaj Dan se obilježava od 2011. godine na inicijativu udruženja „Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS“ u organizaciji Centra za sigurni internet u BiH, koji Vas ovim putem poziva da se pridružite u obilježavanju ovog značajnog dana, te podržite aktivnosti u oblasti sprečavanja zloupotrebe djece i mladih u digitalnom okruženju.

Centar za sigurni internet u BiH obilježavanje Dana sigurnijeg interneta realizira kroz takmičenje za učenike osnovnih i srednjih škola na temu sigurnosti na Internetu. Takmičenje će se sastojati od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta, koji će biti dostupan putem web platforme www.sigurnodijete.ba.

Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2020, 8. februara, od 09:00 do 19:00 sati, nakon čega će sistem aplikacije za online takmičenje generisati pobjednike kviza među djecom koja su tačno odgovorila na 80% i više pitanja i objaviti pobjednike i osvojene nagrade. Svi pristupi kvizu bit će kodirani, te će u cilju zaštite ličnih podataka djece, pobjednici biti objavljeni pod jedinstvenim kodom i uz objavu škole pobjednika na web stranici Centra za sigurni Internet u Bosni i Hercegovini www.sigurnodijete.ba i Facebook stranici „Sigurno dijete“. Djeca se mogu pripremiti za kviz tako što mogu pronaći odgovore na pitanja na unaprijeđenoj platformi Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini  www.sigurnodijete.ba.

 

 

Uputstvo za djecu:

Zajedno za bolji Internet!

Djeco, pridružite nam se i osvojite vrijedne nagrade!

Šta trebate uraditi?

  • Posjetiti web stranicu Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini www.sigurnodijete.ba i upoznati se sa sigurnim korištenjem Interneta;
  • Kvizu pristupite 8.2.2022. godine putem linka: https://www.dansigurnijeginterneta.org/kvizBIH/.
  • Kviz traje od 9.00 do 19:00 sati.
  • Obavezno zapamtite kod koji vam aplikacija dodijeli.
  • Riješite kviz pitanja o sigurnom korištenju interneta.
  • Nagrade se dodjeljuju slučajnim odabirom između onih takmičara koji su kviz riješili sa 80% ili više tačnih odgovora do 19 sati na dan kviza. Popis sretnih dobitnika za Bosnu i Hercegovinu biti će objavljen 9.2.2022. na www.sigurnodijete.ba.a i Facebook stranici Sigurno dijete.