Pod pokroviteljstvom BH Telecoma održana ceremonija dodjele Počasnog Srca Sarajeva za TV serije

Svečana ceremonija dodjele nagrada Srca Sarajeva za TV serije 28. Sarajevo Film Festivala održana je 14. augusta u hotelu Hills Sarajevo pod pokroviteljstvom BH Telecoma.

Sa željom da promovira najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumce i glumice te da potakne njihov međunarodni plasman, Sarajevo Film Festival prošle godine je uveo novu kategoriju nagrada za TV serije. BH Telecom već drugu godinu je pokrovitelj ove svečanosti.

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman rekao je da očekuju da će naredne godine za Počasno Srce Sarajeva za najbolju igranu seriju biti nominovani projekti BH Content Laba i da će uspjeti osvojiti ovu prestižnu nagradu Sarajevo Film Festivala.

“Imali smo pretpremijeru serije ‘Kotlina’. Moram reći da postoji veliko interesovanje i globalnih platformi i medija iz regiona. Vjerujemo da će se ‘Kotlina’ naći među nominovanim za spomenutu nagradu na narednom SFF-u. Vjerujemo da će u kategoriji za najbolje humoristične serije biti nominovani i naši drugi projekti, koji su također već spremni. Riječ je o serijama ‘Na rubu pameti’ i ‘Tender’, čije emitovanje kreće u septembru”, naveo je.

Reditelj serije “Područje bez signala” Dalibor Matanić kazao je da je snimanje serije veoma težak posao i čestitao svim njegovim kolegama koji su uspjeli u tome.

“Divni su glumci s kojima sam radio na serijama ‘Područje bez signala’ i ‘Šutnji’. To je jedna divna generacija”, dodao je.

Dobitnik Počasnog Srca Sarajeva za najbolju mušku ulogu Izudin Bajrović rekao je da se u BiH napokon dešava lijepa priča .

“BH Telecom je ‘osjetio’ da ova vrsta industrije, koja podrazumijeva umjetnost i kulturu, nasušna potreba svih naših građana”, kazao je.

Reditelj serije “Avokado” Saša Hajdujović smatra da je izrazito bitno da se forsiraju serije, odnosno da se forsira regionalna saradnja.

“Ove godine je to bolje nego što je bilo prošle”, naveo je.

Dobitnica Počasnog Srca Sarajeva za najbolju glavnu ulogu u komediji Jasna Đurićić rekla je sljedeće: “Šta ćeš ljepše nego kad ti branša kaže ‘Ti si taj’. Puno mi je srce.”

Glumac Slavko Štimac ispričao je da je ovo veliko priznanje i da ga je drugi put dobio.

“Imponuju mi sve nagrade – i nagrada za scenario i nagrada za režiju, naročito zato što je dodjeljuju kolege. Mnogo sam sretan”, rekao je Nikola Kojo.

Mladi glumac Stefan Vukić istakao je da mu je ovo velika čast i da je pod utiskom.

“Čast, zadovoljstvo, ponos. Ne samo zbog mene nego zbog serije ‘Čudna ljubav’. Nikola i cijela ekipa su uložili mnogo ljubavi. Čini mi se da se to i vidi”, ispričao je Jovan Jovanović.

Glumica Lana Barić je podsjetila da je završila glumu u Sarajevu i da joj Počasno Srce Sarajeva predstavlja nagradu za sve ono što je naučila na Akademiji scenskih umjetnosti.

Reditelj Boban Jevtić je također spomenuto da su ga preplavila osjećanja i da je njegov i Kojin projekt rađen iz ljubavi.

“Pričali smo o tome kako nema dovoljno komedija. Odlučili smo da napravimo romantičnu komediju kakvih nema ovdje i onda nam je BH Telecom izašao u susret. Bila je neviđeno dobra atmosfera na snimanju. Svi su se voljeli i zezali. Čitav projekt mi je ostao u najljepšem sjećanju i Srce Sarajeva je samo šlag na tortu”, rekao je.

“Ovo je individualna nagrada, ali smo opet na neki način zapravo svi nagrađeni”, smatra glumica Ivana Vuković.

Producentica serije “Područje bez signala” Ankica Jurić Tilić navela je da se vraćaju kući s mnogo nagrada i da im je drago što je njihov trud prepoznat.

Kompletnu listu pobjednika možete pogledati ovdje.

BH Telecom. Moja priča