Stručno-edukativne posjete učenika i studenata našem BH Telecomu

Radna posjeta studenata Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu

 

Na osnovu Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, 09.06.2023. godine realizovana je radna posjeta studenata 3. godine prvog ciklusa studija na odsjeku Telekomunikacije, u pratnji profesora nastavnog predmeta „Mikrovalni komunikacijski sistemi“.

Ovaj vid saradnje se provodi od 2005. godine, primarno uz angažman naših kolega iz Izvršne direkcije za tehnologiju i razvoj servisa – Služba za sisteme prenosa Sarajevo. Posjeta je realizovana u pogonu radio-relejnih uređaja objekta na Dolac Malti, gdje su studenti imali mogućnost vidjeti kako se radio-relejnim sistemima realizuje prijenos IP saobraćaja za RAN bazne stanice, poslovne korisnike, FTTc lokacije. Posebno za ovu priliku, naš kolega Zlatar Slađan, pripremio je jedan radio-relejni hop i instrumentarij za rad u laboratorijskim uslovima, te su studentima prezentirane funkcionalnosti RR uređaja najnovije generacije. Simulirani su realni uslovi promjene Ethernet propusnosti RR linka u zavisnosti od promjene indeksa modulacije uslijed uticaja ravnog fedinga.

Prezentacija i simulacija rada RR uređaja izvršena je na specifičan način, pri čemu su studentima stručno i uz pomalo šaljiv i opušten način međusobne komunikacije prezentovane sve prednosti i nedostaci radio-relejnih sistema prijenosa.

Kako studenti na ETF-u nemaju prilike vidjeti elemente mikrovalnih prijenosnih sistema i proces nadzora i upravljanja elementima prijenosnih sistema, profesor i studenti su iskazali zadovoljstvo i zahvalnost uspješno realizovanom i za njih iznimno korisnom posjetom.