Stručno-edukativna posjeta učenika i profesora Elektrotehničke škole u Sarajevu

Na osnovu Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji zaključenim sa Elektrotehničkom školom Sarajevo sada već davne 2005. godine, naša kompanija je tokom 7 sedmica u periodu od 14.03. do 27.04.2023. godine otvorila svoja vrata učenicima četvrtih razreda ove škole, usmjerenja Telekomunikacije.

Ovaj vid saradnje provodi se u kontinuitetu od zaključivanja ugovora sa izuzetkom perioda pandemije, s tim da je ove godine proveden u nešto drugačijem formatu i uz svesrdan odziv brojnih kolega čijim je nesebičnim angažmanom postignuta dinamika, te potaknuta znatiželja mladih ljudi čime je BH Telecom prikazan atraktivnim i u najboljem svjetlu.

Kontinuirane planske posjete koje su za cilj imale realizaciju nastavnog plana i programa Škole iz predmeta Laboratorijski rad, provedene su u objektima TKC Dolad Malta – Direkcija Sarajevo, TKC Alipašino polje i Telecom inženjering, više nego uspješnom saradnjom predstavnika ID TIRS, Direkcije Sarajevo i ID PPUOLJR (nas Ljudskih resursa 🙂 ) u čijoj je nadležnosti praktičan rad studenata i učenika, odnosno općenito saradnja sa obrazovnim ustanovama.

Blokovi časova realizovani su kroz stručna predavanja iz oblasti Smart Home okruženja, optičkih kablova/splajsanja, terminalne opreme, dokumentacije izvedenog stanja/dokumentovanja TK infrastrukture kroz GIS, prikaza fiksne i mobilne govorne usluge, IMS fiksne i mobilne mreže, IP/MPLS mreža, pristupnih sistema i mreža, Moja TV, MSOC, energetskih stema neprekidnog AC i DC napajanja TK opreme, daljinskog nadzora-SCADA, radio-relejnih sistema i testiranja mobilnih telefona. U prevodu – sve ono što samo mi možemo ponosno da im pružimo.

Našim gostima priredili smo praktične primjere i nagradne kvizove, i naravno da je onda saradnja rezultirala obostranim zadovoljstvom i motivacijom kako učenika, tako i naših kolega koji su kroz korisno iskustvo sa mladim ljudima osvijestili koliko su i sami napredovali i naučili od trenutka kada su postali dijelom kompanije. Divno je znanje i iskustvo podijeliti sa zajednicom, pa i zbog toga smo društveno odgovorni, zar ne?!

Ljudski resursi