RAZGOVARAJMO O MUŠKOM ZDRAVLJU

ODRŽANO PREDAVANJE RADNICIMA DRUŠTVA SA MJESTOM RADA NA PODRUČJU TUZLANSKOG KANTONA NA TEMU „RAZGOVARAJMO O MUŠKOM ZDRAVLJU“

S ciljem podizanja svijesti o zaštiti muškog zdravlja i ukazivanja na važnost preveniranja i rane dijagnostike karcinoma muškog reproduktivnog sistema, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je u okviru redovne kampanje „Novembar – mjesec posvećen muškom zdravlju“ realizovalo edukativno predavanje za radnike BH Telecoma.

Predavanje koje je namijenjeno prije svega populaciji 50 i više godina života, ali i drugim dobnim kategorijama, održano je 28.11.2022. godine u prostorijama Direkcije Tuzla.

Predavanje je realizovao stručni tim od dva ljekara zaposlena u ZZJZ TK, u trajanju do 60 minuta, te su po završetku prisutnim radnicima bile omogućene zdravstvene usluge mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi.

Budući da naša kompanija prepoznaje važnost Wellbeinga i dobrobiti svojih radnika kroz zaštitu mentalnog i fizičkog zdravlja, nastojimo da podržimo ovakve i slične inicijative.

U nastavku donosimo par fotografija sa navedene edukacije kao i utisake radnika koji su prisustvovali edukativnom predavaju:

”Najavljeno predavanje je pobudilo moj interes. Obzorom da su danas informacije o svemu i svačemu lako dostupne putem raznih medija, skoro svi mislimo da dovoljno znamo o svim temama i problemima. Međutim, kada se sluša živa riječ predavača, u ovom slučaju ljekara, uvidimo da i o naizgled jednostavnim stvarima neznamo baš dovoljno.

Podržavam ovakve inicijative te se nadam da će na sličan način biti obrađivane teme iz različitih oblasti.”

”Za svaku pohvalu. Izuzetno edukativno i korisno predavanje.”

”U vremenu kada u svijetu dolazi do velikog broja oboljelih od karcinoma ovaj vid edukacije i informisanja uposlenika BH Telecoma o prevenciji i liječenju karcinoma prostate i  testisa  je veoma značajno. Međutim svijest kod muškaraca koji spadaju u rizičnu skupinu je na vrlo niskom nivou što pokazuje posjećenost predavanja u Direkciji Tuzla. Predavači iz ZZJZ TK su odradili dobar posao i na pristupačan način izvršili prezentaciju  o uzrocima, preventivi i načinu liječenja. Mišljenja sam da svi muškarci koji spadaju u rizičnu skupinu trebaju da odbace predrasude i da posvete više pažnje ličnom zdravlju prije nego što bude kasno. Lično sam zadovoljan prikazanim na edukacij od strane uposlenika ZZJZ TK.”

” Dosta zanimljivo i korisno predavanje. U paketu su nam izmjerili šećer i krvni pritisak.

Hvala svim kolegicama i kolegama koji su došli na ovu ideju. Možda bi još bolje bilo da smo bili u prilici slušati doktore sa iskustvom u tim oblastima. No i ovo je bilo sasvim dovoljno da se bar u meni, a vjerujem i ostalim kolegama probudi dodatno interesovanje.”

” Vrlo korisno i poučno predavanje, uz mjerenje pritiska i šećera.”