Društveno odgovoran radnik

U sklopu Ljudskih resursa BH Telecom prati društveno odgovorne aktivnosti svojih radnika jer je Društvena odgovornost jedna od naših temeljnih vrijednosti. Kada smo dobili informaciju da je jedan od naših radnika Dženadin Veladžić, boravio u Turskoj neposredno nakon razornog zemljotresa koji je zadesio ovu zemlju, obavili smo intervju sa njim. Dženadin je inače predsjednik GSS-a FBiH, i dugogodišnji radnik BH Telecoma. Ekipa ljudskih resursa zapazila ga je kroz društvene medije prilikom izvještavanja o spasilačkoj internacionalnoj misiji u Turskoj, te smo odlučili predstaviti ga svim ostalim kolegicama i kolegama prvenstveno putem naših internih kanala komunikacije, ali i svima onima koji posjećuju rubriku „Karijera“ na našoj korporativnoj stranici. U nastavku vam dostavimo kratak intervju sa Dženadinom.

Ljudski resursi: Od kada ste član GSS-a?

Dženadin: Član GSS sam postao 2008. godine.

Ljudski resursi: Koja je Vaša motivacija da pristupite GSS-u?

Dženadin: Prvenstvena motivacija za pristupanje GSS-u je u nekoj unutrašnjoj potrebi za pomoći drugima koji su u nevolji, upoznavanje sa tehnikama spašavanja i prve pomoći koje su primjenjive u svakodnevnom životu, druženje sa osobama sličnih afiniteta i zanimanja, doprinos zajednici na ovaj specifičan i rijedak način.

Ljudski resursi: Koju funkciju obavljate u GSS-u?

Dženadin: Trenutno obnašam funkciju predsjednika Gorske Službe Spašavanja Federacije Bosne i Hercegovine.

Ljudski resursi: Kao predsjednik GSS-a FBiH možete li nam reći koliko je naših radnih kolega koji su pripadnici GSS-a?

Dženadin: Koliko sam ja upoznat u GSS-u FBiH trenutno je aktivno sedam naših kolega.

Ljudski resursi: Šta je bila Vaša motivacija da se priključite u spasilačku misiju nakon razornog zemljotresa u Turskoj?

Dženadin: Spasilac se edukuje i trenira cijeli svoj život kako bi u momentu potrebe bio u mogućnosti pomoći drugome. Mi u GSS-u većinu ili svo svoje slobodno vrijeme provodimo pripremajući se kroz razne vidove edukacija i treninga, vježbi i fizičkih priprema sve sa jednim ciljem, spasiti ljudski život. U trenutku kada smo dobili obavijest da se u Republici Turskoj dogodio razorni zemljotres i da je potrebna pomoć u spašavanju ljudskih života uputili smo poziv spasiocima da se odazovu. U narednih dva sata na raspolaganje se stavilo preko pedeset spasilaca koji su bili spremni krenuti u Spasilačku misiju. Svi smo imali taj jedan osnovni motiv, krenuti što prije i spasiti što više života. Pored navedenog ja lično sam imao i dodatni motiv, tačnije odgovornost, morao sam povesti sve te ljude u neizvjesnost, odraditi težak zadatak koji je bio pred nama, ispuniti misiju i vratiti sve te spasioce žive i zdrave njihovim porodicama. Ovaj drugi motiv je bio daleko zahtjevniji obzirom da smo na kraju u Misiji spašavanja učestvovali sa 72 spasioca, 69 ljudi i tri psa.

Ljudski resursi: Da li je još neko od naših radnih kolega bio u spasilačkoj misiji? I možete li nam ih nabrojati?

Dženadin: Pored mene u Spasilačkoj misiji u Republici Turskoj učestvovali su i Mustafa Čolić i Denis Ćorić.

Ljudski resursi: Koja su Vaša iskustva koja nosite iz Turske?

Dženadin: Ono što smo doživjeli u Turskoj je nešto što će ostaviti dubok trag na našim životima kao i slike i prizori koje smo vidjeli i zatekli a koji će ostati urezani duboko u nama samima. Nijedan trening, edukacija ili vježba vas ne može pripremiti na ono što nas je dočekalo po dolasku na teren. Prizori su bili apokaliptični, emotivno jako teški, tehnički iz ugla spašavanja izuzetno opasni, pa ipak naša ekipa je odradila zadatak na nivou i više od toga. Sama Misija je učinila da se vratimo puni osjećaja solidarnosti, svjesni da život i sve stečeno nestaje u jednom trenutku.