BH Telecom na sedmoj godišnjoj konferenciji GS1 BiH

GS1 Bosne i Hercegovine predstavlja zajednicu od preko 1800 članica iz Bosne i Hercegovine koje se bave proizvodnjom, prodajom, prehrambenim uslugama, zdravstvenom zaštitom itd. To je jedna od 116 neovisnih, neprofitnih GS1 organizacija koje posluju u 150 zemalja iz čitavog svijeta. Pružaju pomoć kompanijama i preduzećima koje su uključene u proizvodnju, transport i trgovinu robama kako bi automatizovali i standardizovali svoje procese u lancu snabdijevanja koristeći zajednički jezik GS1 globalnih standarda.

Centralne teme ovogodišnje konferencije održane 31. maja u Hotelu Hills u Sarajevu bile su elektronsko poslovanje, zaštita potrošača i prelazak na 2D barkod. Konferencija je okupila više od 150 predstavnika proizvođača, distributera, trgovaca i drugih učesnika u lancu snabdijevanja,  koji su kroz invoativna predavanja i sadržajne panel diskusije imali priliku upoznati se i zajednički istražiti najnovije trendove i prilike u industriji.

Cilj ove konferencije je promoviranje digitalne transformacije i inovacija u poslovanju, sa fokusom na nekoliko ključnih područja: elektronska razmjena dokumenata (EDI), potrošači, 2D kodovi i najava novog Zakona o trgovini u FBiH. Konferencija je okupila proizvođače, distributere, trgovce i sve učesnike u lancu snabdijevanja, kako bi se  istražili najnoviji trendovi i prilike u našoj industriji. Kroz inspirativne prezentacije i panel diskusije  potaknutuo se dijalog i razmjena znanja među učesnicima.

U okviru prvog dijela 7. godišnje konferencije GS1 BiH, učesnici su imali priliku čuti vrlo zanimljiva i inspirativna predavanja o prednostima i benefitima elektronskog poslovanja, odnosno, poslovanja bez papira. Ovom prilikom predstavljen je pilot projekt, realiziran na domaćem tržištu, koji će praktično pokazati benefite uvođenja pravog elektronskog računa.

Alisa Hodžić, specijalista za razvoj sistema upravljanja u kompaniji BH Telecom istaknula je značaj digitalizacije poslovnih procesa te predstavila pilot projekt eRačun na čijoj realizaciji radi kompanija. Naglasila je da su prednosti uvođenja eRačuna automatizirani unos računa, brža obrada ulaznih računa, smanjeni troškovi isporuke i obrade računa, brz i jednostavan pristup zaprimljenim i arhiviranim računima, korištenje eRačuna bilo gdje u svijetu, kao i činjenicu da se eRačun može proširivati za specifične poslovne sektore.

U okviru panela „eRačun u Bosni i Hercegovini“ učesnici su istaknuli da proces digitalizacije neće ni na koji način napraviti štetu pojedincima, nego će pomoći svima da pojednostave procedure i unaprijede poslovanje.

Kroz panel diskusiju „Zakon o trgovini u BiH“ učesnici su najavili donošenje novog zakona o unutrašnjoj trgovini u FBiH, koji prvi put pominje elektronsko trgovanje te prava i obaveze učesnika u ovom procesu.  Tokom panela predstavljena je Strategija razvoja trgovine Republike Srpske za period 2022.-2028. u okviru koje je stavljen akcenat na na nastavak izgradnje snažne trgovinske mreže sa primjenom invoativnih i tehnoloških dostignuća.

U okviru dijela Konferencije posvećenog  procesu migracije na 2D kodove predstavljene su neke od beskonačnih mogućnosti QR koda, procesu sljedljivosti u savremenim trgovinama i logističkim centrima te novinama koje donosi primjena 2D koda u industrijskom obilježavanju i lancu nabavke. Na Konferenciji je predstavljena nova regulativa Evropske Unije koja se tiče označavanja vina i alkoholnih pića, te je predstavljen način kako 2D kod i GS1 Digital Link mogu pomoći u zadovoljavanju te regulative.

Prema procjeni Međunarodne organizacije GS1 sve trgovine do kraja 2027. godine će imati osiguranu opremu za čitanje 2D kodova.

Proces digitalizacije neće biti završen dok se ne uspostavi poslovanje bez papira, zaključak je Sedme godišnje konferencije GS1 Bosne i Hercegovine koja je održana pod nazivom „50 years of transforming tomorrow“.