BH Telecom osigurao 15 miliona KM za startupe u naredne tri godine

BH Telecom je danas u hotelu Hills organizovao 3. po redu Sarajevo TechLab poslovno-tehnološku konferenciju, kojoj je cilj predstaviti inovatore i pomoći im da svoje ideje razvijaju i pretvaraju u održive biznise.

Ovogodišnja konferencija se održava pod sloganom #powerofinnovation i šalje jasnu poruku podrške inovacijama, ubrzanom razvoju i procesu digitalizacije u BiH.

Današnjem događaju je prisustvovalo 150 učesnika, a više od 15 govornika učestvovalo je na dva tematska panela fokusirana na pojam naprednih tehnologija i inovacija.

Na otvaranju konferencije generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman naglasio je kako ovim i nizom drugih aktivnosti kompanija obilježava svoj dan, koji je 5. septembra, te je podsjetio kako se ovaj datum obilježava kao dan kompanije od 1993. godine, kada je prekinuta telekomunikacijska blokada i uspostavljena prva međunarodna satelitska veza između BiH i Švicarske korištenjem međunarodnog koda 387.

Ponosni smo na brojne transformacijske i druge projekte koje smo radili. Ostvarili smo značajan rezultat u ovoj godini. Procjenjujemo da ćemo s augustom premašiti planiranu godišnju dobit. Sve ovo što radimo radimo zbog odgovornosti prema našim korisnicima. Sjećamo se prvih mobilnih telefona i aplikacija. Postavljamo pitanje – kako će se naši korisnici ponašati za pet godina, kako će izgledati IT tržište? Mi smo 2019. godine organizovali prvu konferenciju za startupe. Htjeli smo ocjeniti i procijeniti potencijal za kreativne ideje i korištenje alternativnih platformi. 18 miliona maraka izdvojili smo za snimanje sedam domaćih tv serija. Najveći smo akcelerator za startup projekte. S velikim ponosom najavljujem da kompanija objavljuje javni poziv za startupe za inovativne tehnologije radi izgradnje boljeg društva za šta smo izdvojili 15 miliona maraka – istakao je Kahriman.

Svakako da će ovo biti veliki poticaj svim mladim ljudima koji imaju specifična znanja i ekspertize u korištenju naprednih tehnologija kako bi se kreiralo novo bolje digitalno društvo.

Na otvaranju konferencije obratio se i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, naglašavajući da je BH Telecom jedna od najuspješnijih domaćih kompanija i da predstavlja primjer uspješnog poslovanja te istovremeno pruža podršku inovacijama i ubrzanom razvoju u BiH.

BH Telecom je lider na telekomunikacijskom tržištu u BiH, kompanija koja prepoznaje važnost inovacija i globalne trendove u ICT industriji i podržava nove ideje s posebnim naglaskom na mlade. IT sektor je najbrže rastući u FBiH i to je Vlada prepoznala kao stratešku granu razvoja”, kazao je federalni premijer Fadil Novalić na otvorenju konferencije.

Ministry of Programing je kompanija koja pravi nove proizvode širom svijeta s kremom startup scene. U stalnoj smo potrazi za novim idejama i konceptima. Izazovi i promjene su svugdje u svijetu. Mi smo dokaz za to, samo se trebamo pokrenuti”, kazao je Rešad Začina, osnivač MOP-a i jedan od panelista današnje konferencije.

Među eminentnim sudionicima i panelistima bio je i Mate Rimac, poznati inovator i poduzetnik.

Svoje inovacije možete prijaviti na ovom linku.

Moja priča. BH Telecom