Obilježavamo 28. januar, Dan zaštite ličnih podataka

Evropski dan zaštite ličnih podataka obilježava se 28. januara, s ciljem poticanja građana na svjesnost o pravima i obvezama koje imaju vezano uz zaštitu ličnih podataka.

Pravo na zaštitu ličnih podataka jedno je od osnovnih prava svakog čovjeka. Svrha zaštite ličnih podataka je zaštita privatnog života i ostalih ljudskih prava i temeljnih sloboda u prikupljanju, obradi i korištenju ličnih podataka.

Niz godina su lični podaci prikupljani, manipulirani i dijeljeni ili prodavani, a zatim dalje manipulirani za profit od strane bankarskih institucija, proizvođača, političkih stranaka, neprofitnih organizacija, oglasnih agencija, anketnih grupa, avio kompanija, trgovina mješovitom robom, kreditnih agencija i mnogih drugih. Digitalne tehnologije olakšale su prikupljanje ličnih podataka, legalno i ilegalno. O zaštiti ličnih podataka premalo vodimo računa.

U nastavku vas informišemo kako možete ostvariti svoja prava koja vam garantuje Zakon o zaštiti ličnih podataka.

Obavještavanje o prikupljanju ličnih podataka

Prije početka prikupljanja vaših ličnih podataka od strane kontrolora (poslovni subjekti/udruženja/organizacije/državna tijela), imate pravo biti obaviješteni o sljedećem: svrsi i roku obrade Vaših ličnih podataka, o slučajevima u kojima imate pravo odbiti dostaviti lične podatke i o posljedicama u slučaju da odbijete tako postupiti, te o izvoru od koga su Vaši podaci pribavljeni, ako ih kontrolor nije dobio od vas.

Pravo na pristup ličnim podacima

Imate pravo na pristup svojim ličnim podacima koje kontrolori (poslovni subjekti/udruženja/organizacije/državna tijela) prikupljaju o vama i možete zatražiti detaljne informacije o njihovoj svrsi obrade, o vrsti/kategorijama ličnih podataka taj kontrolor obrađuje, o primateljima vaših ličnih podataka, te o predviđenom razdoblju u kojem će lični podaci biti pohranjeni kod kontrolora.

Pravo na ispravljanje, brisanje i blokiranje ličnih podataka

Imate pravo podnijeti zahtjev za ispravljanjem, brisanjem ili blokiranjem podataka za koje se utvrdi da su netačni ili da su pogrešno navedeni, ili obrađeni na drugi način koji je suprotan zakonu i pravilima koji se odnose na obradu podataka.

Način dostavljanja informacije

Na vaš zahtjev kontrolor (poslovni subjekti/udruženja/organizacije/državna tijela) je dužan jednom godišnje bez naknade da vam dostavi informacije u vezi sa obradom vaših ličnih podataka.

Prigovor u vezi sa direktnim marketingom

Imate pravo da podnesete besplatan prigovor u pogledu budućeg korištenja ili prenosa vaših podataka u svrhu direktnog marketinga.

Podnošenje prigovora

Ako ustanovite ili posumnjate da je kontrolor (poslovni subjekti/ udruženja/organizacije/državna tijela) povrijedio Vaše pravo možete podnijeti prigovor Agenciji za zaštitu  ličnih podataka radi zaštite svojih prava. Prigovor se podnosi na e-mail: azlpinfo@azlp.ba ili poštom na adresu ul. Dubrovačka br. 6, 71000 Sarajevo.

Zaštita u digitalnom svijetu

 Da biste svoje podatke što bolje zaštitili i u digitalnom svijetu, donosimo vam nekoliko savjeta:

  • Provjerite postavke privatnosti na društvenim mrežama
  • Nemojte koristiti pohranu u oblaku za privatne podatke
  • Koristite jake lozinke
  • Zaštitite svoje uređaje lozinkama ili PIN-ovima
  • Nemojte dopustiti da vas prate na internetu (uključite “incognito mode” na pregledniku)
  • Dopisujte se sigurnim aplikacijama
  • Koristite drugu e-mail adresu za prijavu na neprovjerene web stranice
  • Onemogućite prikaz informacija na zaključanom ekranu
  • Pažljivo s javnim bežičnim mrežama.

Ne rade svi kradljivci podataka na internetu – ne zaboravite prije bacanja razrezati papire koji imaju bilo kakve informacije o vama

Dan zaštite ličnih podataka podsjeća nas da svoje podatke tretiramo kao novac. Imaju vrijednost i trebamo ih čuvati kao da nam životi ovise o tome jer ponekad i ovise.

Moja priča. BH Telecom