Serija „Znam kako dišeš“ predstavljena na 80. Filmskom festivalu u Veneciji

U sklopu glavnog programa jubilarnog 80. Filmskog festivala u Veneciji održana je premijera serije “Znam kako dišeš”, nastale u produkciji BH ContentLaba i Deblokade.

Direktor festivala gosp. Alberto Barbera je publici predstavio ekipu filma: glavne glumce Jasnu Đuričić i Lazara Dragojevića, scenaristicu Elmu Tataragić, reditelja Alena Drljevića, producenta ispred BHContent Laba Sedina Kahrimana i kreatore serije Jasmilu Žbanić i Damira Ibrahimovića.

Reakcije publike nakon prikazivanja su bile izuzetno emotivne, a ekipa je nagrađena dugim ovacijama. Iako nije uobičajeno da neki od najvećih svjetskih magazina pišu kritike za serije (već samo za filmove), nakon festivalskog prikazivanja serije „Znam kako dišeš“, jedan od najprestižnijih filmskih magazina Deadline objavio je izuzetno pozitivnu kritiku.

„’Znam kako dišeš’ duboko zaranja u razlike stvorene klasnim podjelama, što je pitanje koje odjekuje globalno. Serija izvanredno istražuje tragedije koje proizilaze iz duboko ukorijenjenih nejednakosti u društvu. Međutim, u svojoj srži, serija se dotiče porodičnih tema i međusobnih odnosa. Ističe ideju da je život slojevit te nas često ostavlja u konfrontaciji s činjenicom da možda ne poznajemo svoje voljene onako dobro kako smo mislili. Ova poruka postaje gotovo zastrašujuće otkriće za one koji su se suočili sa složenosti ljudskih odnosa”, naveli su u Deadline-u. Svjetski distributer serije je njemački “Beta Film” koji su prezadovoljni interesom svjetskih platformi i TV stanica za prikazivanje serije.

Damir Ibrahimović iz Deblokade smatra da je ovo veliki uspjeh za produkcijsku kuću i bosanskohercegovačke filmske radnike te potvrda da je kompanija BH Telecom napravila izuzetno uspješan i svjetski proizvod – BH Content Lab.

Ovo je prvi put da je jedna TV serija sa naših prostora svoju svjetsku premijeru doživjela u sklopu Venecija Film Festivala. Ono što daje dodatni značaj jeste da je pored bh. serije prikazana samo još jedna serija iz cijelog svijeta. Serija će našoj publici premijerno biti prikazana u oktobru 2023. godine.

Priče koje volimo.