Serija “Znam kako dišeš” uvrštena u glavni program Venecija Film Festivala

Ovo je prvi put da će jedna TV serija sa ovih prostora svoju svjetsku premijeru doživjeti u sklopu jednog od najvećih svjetskih festivala, koji će se održati u periodu od 30. augusta do 9. septembra 2023. godine.

Na današnjoj press konferenciji direktor Venecija Film festivala, gosp. Alberto Barbera, zvanično je objavio da je igrana serija „Znam Kako Dišeš“, kreatora Jasmile Žbanić i Damira Ibrahimovića , reditelja Alena Drljevića i Nermina Hamzagića i scenaristice Elme Tataragić, uvrštena u glavni program ovogodišnjeg jubilarnog 80-tog izdanja.

Serija se sastoji od šest epizoda. Snimana je tokom 2022. i 2023. na području Sarajeva. Sve počinje sa slučajem samoubistva maloljetnika koje pokreće lavinu događaja u privatnom životu tužiteljice Nevene Murtezić. Samohrana majka tinejdžera u procesu razvoda sve teže balansira život sa sinom Dinom (17) i posao koji je pod stalnim pritiskom politike i javnosti. Kreatorica serije Jasmila Žbanič je izjavila:

“Živimo u društvu izgubljenog povjerenja u institucije, informacije, činjenice. Odbacujemo nijanse i stvaramo crno-bijeli svijet baziran na nepovjerenju u sve osim svoja, često neutemeljena, vjerovanja. ‘Znam kako dišeš’ kroz tužilačke istrage i porodične priče postavlja pitanja: Koliko vjerujemo svojoj djeci? Koliko ih poznajemo? Šta kada su potpuno drugačija od nas i našeg sistema vrijednosti?”

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma je kazao:

“Potpuno svjesni internacionalnog potencijala serije ‘Znam kako dišeš’ Jasmile Žbanić iz produkcije BH Content Lab platforme, ponosni smo što de serija imati svjetsku premijeru u Veneciji na jednom od najprestižnijih svjetskih festivala. Ovo je veliki uspjeh za cijelu bh. kinematografiju, ali i za BH Telecom i s velikim zadovoljstvom najavljujem najavljujem da će korisnici Moja TV imati mogućnost gledati ovu seriju ekskluzivno na MY TV-u u oktobru”.

U seriji igraju : Jasna Đuričić, Lazar Dragojević, Ermin Bravo, Mirvad Kurić, Kemal Rizvanović, Selma Alispahić, Emir Hadžihafizbegović, Jelena Kordić Kuret, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Izudin Bajrović, Boris Isaković, Faketa Salihbegović-Avdagić, Dino Bajrović, Lana Stanišić, Boris Ler, Rijad Gvozden i drugi.

Ostali dio kreativne ekipe čine: kasting direktorica Timka Grahić, snimatelj zvuka Predrag Doder, dizajner zvuka Igor Čamo, šminkerka Mojca Gorogranc, kostimografkinja Irma Saje, scenografkinja Mirna Ler, autor muzike Mirza Rahmanović Indigo, montažer Vladimir Gojun te direktori fotografije Christine A. Maier i Eldar Emrić.

Producent serije ispred BH Telecom/BH Content Lab je generalni direktor Sedin Kahriman, a ispred Deblokade Jasmila Žbanić i Damir Ibrahimović.

BH Telecom je kroz platformu BH Content Lab do sada realizirao pet projekata i to: “Kotlina”, “Na rubu pameti”, “Znam kako dišeš”, “Princ iz Eleja i “Tender”. U posljednje dvije godine BH Telecom je uložio 10 miliona u razvoj filmske industrije, a do 2024. godine planira investirati 30 miliona KM, što ga čini najznačajnijim partnerom bh. kinematografije. BH Telecom je podržao i film “Qua vadis Aida?”, najbolji evropski film 2021, koji je bilo nominovan za prestižnu nagradu Oscar.