Uz podršku BH Telecoma uspješno završen treći Ponta Lopud festival

Nakon pet dana, od 20. do 24. juna 2023. godine,  završeno je treće izdanje Ponta Lopud festivala.

Na jednom mjestu okupili su se brojni istaknuti profesionalci filmske industrije, kao predavači ili sudionici, kako bi u neposrednoj interakciji razmjenjivali mišljenja i iskustva, stekli dragocjena znanja te se inspirisali za nove filmske projekte. Višestruko nagrađivani režiser Ruben Östlund i glumac Edward Norton održali su predavanja i radionice za režisere i glumce, a istaknuta direktorica fotografije na filmu Urszula Pontikos prezentovala je stručne programe za snimateljice.

BH ContentLab powered by BH Telecom je u sklopu ovog događaja prezentovao 11 novih projekata, odnosno serijskih naslova izabranih za fazu razvoja scenarija. Prisutnim gostima i filmskim radnicima obratio se i generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman.

“Planiramo najveća ulaganja u bh. kinematografiju. Slijedeći viziju, strategiju i ostvarenje ključnih ciljeva vjerujem da će BH ContentLab postati najbolja platforma za kreiranje audio-vizuelnog sadržaja u regionu. Ponosni smo partner Ponta Lopud festivala, kao i Sarajevo Film Festivala, najvećeg kulturno-zabavnog događaja na ovim prostorima, sa željom da se i u narednim godinama nastavi uspješna saradnja”, rekao je Kahriman.

U posljednjoj ovogodišnjoj filmskoj projekciji pod vedrim nebom na plaži hotela RMH Lopud Lafodia Resort & Wellness gledaoci su mogli pogledati prošlogodišnjeg osvajača Zlatne palme i četiri glavne Evropske filmske nagrade, ujedno nominiranog i za tri Oscara, film “Trokut tuge” Rubena Östlunda.

Režiser je još jednom istaknuo važnost iskustva gledanja filma u društvu: “Nakon gledanja filma u društvu, komentarišemo ga s drugim ljudima oko nas, što nas tjera da razmišljamo, procesiramo sadržaj koji smo vidjeli na ekranu, a upravo to je ono što kinematografiju čini posebnom. Mislim da je to važno jer takva vrsta interakcije oblikuje način na koji doživljavamo svijet oko sebe.“

Edward Norton, koji je održao seriju predavanja učesnicima iz kategorije glumci, ali i poneka kojima su prisustvovali svi pozvani učesnici, zaključio je svoj masterclass ohrabrujućom porukom mlađim kolegama da budu uporni, aktivni i da nikad ne odustaju, jer osim novih, nevjerojatnih mogućnosti i prilika nemaju ništa za izgubiti.

Na kraju večeri u vrtu hotela Grand održan je veliki party za publiku, predavače, volontere, Lopuđane, ali i sve one talentovane i velikodušne ljude koji su svojim entuzijazmom doprinijeli da Lopud ovih pet dana živi filmsku umjetnost na najljepši mogući način.

BH ContentLab je najveća domaća platforma za produkciju audio-vizuelnih sadržaja kojoj je cilj podrška razvoja bh. kinematografije i u čije sadržaje BH Telecom planira investirati 30 miliona KM, a do sada je uloženo 10 miliona KM.

 

Moja priča. BH Telecom