Na 12. SBF Kahriman predstavio najvažnije nadolazeće projekte BH Telecoma

Bosna Bank International (BBI) u partnerstvu s BH Telecomom, sa svojim dioničarima (Islamska razvojna banka, Dubai islamska banka i Abu Dhabi islamska banka) i drugim međunarodnim partnerima, je organizator 12. godišnje Međunarodne konferencije o poslovanju i investicijama – Sarajevo Business Forum koja se održava od 17. do 19. maja u Sarajevu.

U sklopu Foruma, najvećeg poslovnog događaja u regiji koji okuplja poslovne lidere iz cijelog svijeta, danas je u hotelu Hills na Ilidži održana panel diskusija pod nazivom „Čvrsti temelji za održivi razvoj“ kojoj je prisustvovao generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman.

„Kompanija BH Telecom je vodeći telekom operator u Bosni i Hercegovini koja prolazi zanimljiv put od pružaoca komunikacijskih usluga do pružaoca digitalnih usluga. Najvažniji nadolazeći projekti odnose se na ulaganja u bežični i žični mrežni pristup, FTTH/B i FTTH, 4G i 5G, a za koje su već donijete potrebne investicijske odluke. Također, planirani projekti odnose se na ulaganja u cloud infrastrukturu, izgradnju fotonaponskih sistema za potrebe BH Telecoma, te projektovanje i ugovaranje Modularnog data centra. Ulaganja koja vršimo u pametna rješenja kroz našu platformu BH SmartLab kao što su pametni parking, pametna rasvjeta, pametni punjači za elektronska vozila i mnoga druga, smatramo jako važnim projektima za BH Telecom. Ulaganja u solarne panele, te virtualizacija naše mreže direktno će doprinijeti umanjenju internog utroška električne energije“, naglasio je Kahriman.

Uz Kahrimana, panelu su prisustvovali Manuela Naessl, šefica Ureda EBRD-a u BiH, Biljana Braithwaite, izvršna direktorica Sustineri Partnersa, Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH, Alan Bajić, direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo i Dr. R. Ahmet Albayrak, zamjenik izvršnog direktora banke Kuveyt Türk.

Ključne teme ovogodišnjeg Foruma su digitalizacija, inovacije, ekonomski rast i razvoj, investicije te brojni infrastrukturni projekti.

Učesnici su u prilici čuti renomirane stručnjake i govornike iz raznih industrija o znanjima, iskustvima i najboljim praksama.

Ovogodišnji Sarajevo Business Forumu okuplja više od 2.000 učesnika iz više od 50 država i više od 200 akreditovanih novinara.

Pokrovitelj događaja je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a strateški partner Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo. Svoju partnersku podršku održavanju 12. Sarajevo Business Foruma dao je i BH Telecom, kao i tokom nekoliko prethodnih godina.