Cvitanušić: Everest se osvaja srcem, a ne mišićima

Kompanija BH Telecom je bila ponosni partner ovog značajnog poduhvata. Protekla dva mjeseca cijela bh. nacija pratila je Tomislava na njegovoj avanturi života.

U sarajevskom Olimpijskom muzeju danas je održana konferencija za medije povodom uspješnog osvajanja i povratka Tomislava Cvitanušića sa vrha Mount Everesta.

Cvitanušić, alpinista, maratonac, triatlonac i Ironmen četvrti je Bosanac i Hercegovac koji se uspio popeti na krov svijeta. Iako je osvojio Mount Everest, skromno je govorio o svom nesvakidašnjem uspjehu.

“Ja sam bio “izvođač radova”. Ovo je bio timski uspjeh. Odlazak na Everest je izuzetno logistički zahtijevan. Ali kompanija BH Telecom je prva prepoznala mogućnost partnerstva i podrške u ovom projektu. Uradili smo divan posao, a meni je pripala čast da dosegnem vrh, istakao je Tomislav te dodao:

“Mi, obični ljudi, alpinisti se ne možemo penjati bez pomoći Šerpe. Kada smo dokučili vrh, gdje smo se zadržali 10 minuta, nisam se mogao opustiti, jer sam se brinuo da će nestati kisika za povratak. Uspon je trajao 14 sati, a silazak, koji je često smrtno opasniji, devet sati”, kazao je Cvitanušić te naglasio da se Everest osvaja srcem, a ne mišićima i da je na samom vrhu osjetio zahvalnost i prolaznost.

Kahriman: Inspirativna priča “na prvu”

Prisutnim medijima se obratio i generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman, koji je istakao da je “na prvu” ovo bila priča kojoj se vjeruje i da je veoma ponosan što je kompanija BH Telecom bila partner ovog izuzetnog poduhvata.

“Na početku želim čestitati našem Tomi. Postoje ljudi i situacije koje inspirišu, kojima odmah povjerujete, koje su pune strasti, dobrote, discipline, emocije… Upravo se to desilo za vrijeme našeg prvog razgovora i odmah sam znao da BH Telecom kao društveno najodgovornija kompanija mora biti dio ove lijepe priče. Mi u kompaniji smo prepoznali značaj ovog poduhvata i odlučili se da budemo partner i podrška. Ponosni smo da se Tomo živ i zdrav vratio i ispunio misiju, kazao je Kahriman.

Pored glavnog junaka, konferenciji za medije je prisustvovao i Muhamed Gafić, učitelj našeg alpiniste i član jugoslovenske ekspedicije koja se 1979. godine zapadnim grebenom popela na najviši vrh svijeta.

Nakon prikupljenog materijala, do kraja ove godine bit će emitovan i dokumentarni film o uspjehu Cvitanušićeve ekpedicije.

Moj Everest. Moja Priča.