BH Telecom učesnik kampanje „Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!“

BH Telecom, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i HT Eronet danas su u zgradi Vlade Federacije BiH na press konferenciji predstavili medijsku kampanja “Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu”, koja će trajati od 2. do 30. aprila 2023. godine.

Kampanjom se nastoji smanjiti broj saobraćajnih nezgoda na cestama i podići svijest vozačima i ukazati na rizike korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Nepravilnim korištenjem mobiteli su postali jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda

Nađa Lutvikadić-Fočo, rukovoditeljica sektora za upravljanje promocijom u kompaniji BH Telecom, kazala je da je cilj kampanje, između ostalog, bio i privući mlađu populaciju, koja prema istraživanjima najviše koristi mobilni telefon za vrijeme vožnje.

„Rado smo se odazvali da budemo dio ovog značajnog projekta. U društveno odgovornim kampanjama i porukama zaista trebamo učestvovati svi, s ciljem da sačuvamo zdravlje i živote svih nas. Nepravilnim korištenjem mobiteli su postali jedan od glavnih uzroka saobraćajnih nezgoda. Sigurna sam da ćemo nastaviti raditi na ovakvim odgovornim kampanjama“, poručila je Lutvikadić-Fočo.

Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu

Tomislav Bojić, načelnik Jedinice sigurnosti u prometu u Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija, rekao je da Bosna i Hercegovina prethodnih godina bilježi “porazne podatke” kada je u pitanju sigurnost na cestama, pogotovo kada se uzme u obzir broj smrtno stradalih i teško povrijeđenih osoba.

“Uzimajući u obzir istraživanja koja su rađena u zemljama Evropske unije, da je mobitel je jedan od glavnih uzroka prometnih nezgoda, odlučili smo da s operaterima pokrenemo medijsku kampanju ‘Glavu gore! Stop korištenju mobitela u prometu!’.

Misijana Brkić-Milinković iz HT Eroneta istakla je da su posljedice vožnje s mobitelom nesagledive.

U periodu trajanja medijske kampanje učestvovat će i pripadnici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova koji će upozoravati vozače na opasnost korištenja mobitela, a posljednje dvije sedmice kampanje bit će učestalije kontrole vozača u saobraćaju.

U saobraćajnim nezgodama u Bosni i Hercegovini u 2021. godini život je izgubilo 255 osoba, a prema nepotpunim statističkim podacima u 2022. godini taj broj povećan je na 260. Na putevima u Bosni i Hercegovini 2022. zabilježeno je oko 30.000 saobraćajnih nezgoda čiji su najčešći uzroci prekoračenje brzine i prisustvo alkohola u organizmu.

BH Telecoom. Moja priča