Razvoj startup ekosistema u BiH

U organizaciji BH Telecoma održan je drugi sastanak relevantnih stakeholdera startup ekosistema u BiH. Podsjećamo da je prvi sastanak u istom sazivu održan u decembru prošle godine.

Ideja ovih sastanaka je da se redovno, na jednom mjestu, okupljaju predstavnici najuspješnijih ICT kompanija u BiH, investitori i osnivači ICT startupa, i predstavnici asocijacija i da razgovaraju kako u cijelom ekosistemu stvoriti sinergiju koja će ICT industriju potaći ka višem stupnju inovativnosti u dijelu razvoja vlastitih proizvoda i servisa.

Generalni direktor  BH Telecoma Sedin Kahriman kao domaćin sastanka  istakao je značaj podrške učesnika ekosistema start up scene kroz razmjenu iskustva kojom ovi renomirani stručnjaci mogu pomoći. „Sugestije, prijedlozi i opažanja koja se iznese na ovim sastancima, BH Telecom implementira kroz svoje politike i procedure i inkorporira ih u pozive i aktivnosti koji se objavljuju prema startupima“ istakao je Kahriman.

Branko Kecman, angel investitor startup kompanije iz Banja Luke i Kerim Balić, suosnivač kompanije „Ankora“  pohvalili su  činjenicu da je inicijator i organizator ovakvog događaja kompanija koja je u većinskom državnom vlasništvu.

Hvala BH Telecomu na organizaciji ovakvih događaja gdje se okupljaju svi učesnici ekosistema. Mi se svi poznajemo ali nedovoljno međusobno razgovaramo. Vrlo su pozitivne prakse iz mnogih zapadnih sredina u kojima industrije imaju redovna mjesečna „meet up“ druženja. Mnogo se toga dogovori na takvim događajima, što se pretvori u uspješne realizacije“ istakao je Balić.

Kao da nismo u BiH“ dodao je Kecman.

Direktor direkcije za razvoj u BH Telecomu Haris Lučkin naglasio je kako BH Telecom ima razloga da bude zadovoljan aplikacijama koje su u okviru ograničenog javnog poziva prikupljene do  31.12. 2022. godine.

Trenutno radimo intenzivno sa startupima koji su uspješno prošli dva kruga evaluacije poslovnih ideja. Imamo puno posla, ali je evidentno da se startup scena u BiH budi i postaje zrelija.“  Direktor Lučkin  je posebno istakao zadovoljstvo da se na programe BH Telecoma javljaju i startup kompanije registrovane u inostranstvu. „Uglavnom su osnivači Bosanci i Hercegovci koji su, zbog činjenice da na teritoriji BiH nije bilo investitora, a posebno u ranoj fazi razvoja, prve investitore tražili u inostranstvu. Sada iskazuju interes za naše programe i vrlo brzo ćemo platformu otvoriti i ka ovim startupima“ dodao je Lučkin.

Svi prisutni su istakli da su spremni vlastite resurse, znanja staviti na raspolaganje  razvoju startup ekosistema u BiH kroz mentorsku tehničku i poslovnu podršku, razvoj partnerske mreže pa i koinvestiranje.

Inače, ICT sektor je najperspektivnija grana BH industrije ali je potencijal u našoj zemlji ipak nedovoljno iskorišten. BH Telecom ima fokus ka inovacijama, i želi kroz direktno ulaganje podržati start up scenu kao i inovativne projekte u BiH. Namjera kompanije je uključiti sve relevantne aktera ekosistema, te kroz sinergiju otvoriti perspektivu ka razvoju start up scene u BiH.

Podsjećamo da je BH Telecom platforma za ICT startupe, BH TechLab je najveća investicijska platforma ovog karaktera koja ima programe otvorene za ICT startup ideje u svim fazama razvoja.

Sastanak je okončan uz međusobni dogovor da ovakva druženja postanu praksa i da će se u narednom periodu definisati koji su najbolji modeli zajedničke saradnje.

BH Telecom. Moja priča