BH Telecom višegodišnji sponzor i prijatelj FEDU festivala

Festival dječije umjetnosti FEDU se i ove godine, kao i prethodnih sedam, održao u više gradova u BiH i na različitim lokacijama, među kojima su: Pozorište mladih, Bosanski kulturni centar, Centar za kulturu i mlade Općine Centar Sarajevo, Biblioteka Grada Sarajeva, kino Cineplexx…

U znak zahvalnosti BH Telecomu, sponzoru i prijatelju Festivala od 2017. godine, Fahrudin Kučuk, autor i direktor Festivala, napisao je i poklonio BH Telecomu tekst „Zlatna nit BH Telecoma“ i pjesmicu “Telefonista”.

Djeca su na Festivalu uživala u pozorišnim predstavama iz takmičarskog djela programa kao i predstavama koje su proizašle iz teatarskih sekcija nekoliko osnovnih škola u Kantonu Sarajevo.

Organizovane su i književne izložbe, susreti sa dječijim piscima u osnovnim školama u Goraždu, Brezi, Tešnju i Kaknju, likovna radionica sa poznatim bh.slikarom i ilustratorom Emirom Durmiševićem te još mnoge druge kreativne radionice, plesne baletske tačke i koncerti mladih i talentiranih umjetnika iz BiH.

Također, u pet festivalskih dana djeca su bila u prilici pogledati stare, zaboravljene filmove iz regije. Projekcija filmova je bila upriličena u Cineplexxu.

U Bosanskom kulturnom centru je organizovano i vokalno-instrumentalno takmničenje, te takmičenje u sviranju bas gitare, nakon kojeg su proglašeni i nagrađeni pobjednici.

Održan je i naučni skup na temu „Bajka u savremeno doba“ na kojem su učestvovali profesori, pisci, istraživači i nastavnici iz BiH, Srbije, Hrvatske i Češke, te okrugli sto sa bh. književnikom Mirsadom Bećirbašićem na temu ¨Savremena BiH književnost¨, na kojem su, uz aktivno učešće, bili prisutni osnovci iz literarnih sekcija zajedno sa svojim nastavnicima i profesorima.

Na kraju Festivala stručni žiri je uz prigodan program u Pozorištu mladih u Sarajevu dodijelio nagrade u oblasti muzike, teatra i književnosti.

Kompanija BH Telecom će i narednih godina nastojati mališanima iz BiH i regije osigurati pet dana edukacije, nezaboravne zabave i druženja!

 

Moja priča. BH Telecom