Dan sigurnijeg interneta 2024: “Surfaj sigurno – Zajedno za bolji internet”

Pridružili smo se globalnoj inicijativi obilježavanja Dana sigurnijeg interneta kako bismo naglasili važnost sigurnog korištenja interneta, podigli svijest o cyber sigurnosti i doprinijeli stvaranju pozitivnog i sigurnog internet okruženja. Budući da se izazovi i promjene koje donosi digitalno doba povećavaju, važnije je nego ikad naučiti kako koristiti internet na siguran i odgovoran način.

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day – SID) je međunarodni dan koji se globalno obilježava već 20 godina, a ove godine na dan 6. februar ujedinit će telekomunikacijski sektor, obrazovne ustanove, predstavnike medija i ostale aktere iz oblasti zaštite djece kako bi zajednički educirali korisnike interneta svih dobnih skupina o važnosti cyber sigurnosti, zaštiti privatnosti podataka, prepoznavanju online prijetnji te učestvovali u promicanju pozitivnog ponašanja na mreži.

U sklopu aktivnosti obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u BiH, a koji se u našoj zemlji obilježava od 2011. godine na inicijativu udruženja „Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS“ u organizaciji Centra za sigurni internet, bit će održano online kviz-takmičenja za djecu i mlade, uz dodjelu vrijednih nagrada najboljim učesnicima.

Takmičenje će se sastojati od online kviza sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje digitalnih tehnologija, koji će biti dostupan putem web platforme Centra za sigurni internet www.sigurnodijete.ba.
Kviz će biti aktivan samo na dan obilježavanja SID-a 2024, dana 6. februara, od 09:00 do 19:00 sati.

Djeca i mladi se mogu pripremiti za kviz tako što će potrebne informacije o sigurnom korištenju digitalnih tehnologija pronaći na online platformi Centra za sigurni internet u Bosni i Hercegovini.

Zajedno gradimo sigurniju digitalnu budućnost.