Održana koferencija “Izazovi i prilike za žene u cyber sigurnosti”

Međunarodni dan djevojaka i žena u ICT-u održava se tradiconalno u mjesecu aprilu. BH Telecom svake godine obilježava ovaj bitni datum, a ove godine to je upriličeno kroz učešće i podršku u održavanju konferencije “Girls in ICT day – #GirlsinICT“ koja je završena danas, 25. aprila u Sarajevu.

Organizator konferencije je Udruženje za poticaj društvene odgovornosti „United“ u saradnji sa organizacijama Women4Cyber Bosnia i Hercegovina i OSCE misijom u Bosni i Hercegovini. Cilj ove konferencije bio je ukazati na potrebu za uključivanjem što većeg broja žena i djevojaka u sektorima povezanim s IKT-om.

Kroz panel diskusije i predavanja, učesnice su imale priliku razgovarati o najnovijim trendovima u cyber sigurnosti, izazovima s kojima se žene suočavaju u ovom sektoru, te o važnosti mentorstva i edukacija. Jedna od učesnica panel diskusije bila je Ena Vuk, IT System menager u BH Telecomu.

Ena Vuk je zaposlena na poslovima cyber sigurnosti u BH Telecomu, te se kroz panel diskusiju dotakla problema sa kojima se susreće kada je riječ o cyber zaštiti i sigurnosti u BH Telecomu.

„Oblast cyber sigurnosti iz dana u dan napreduje, ono što je prije nekoliko godina bilo rijetkost, u smislu tehnologije ili implementiranih kontrola, danas je već uveliko prevaziđeno. Međutim, takav rast u oblasti cyber sigurnosti je i očekivan, jer sve tehnologije napreduju ogromnom brzinom, a sigurnost mora pratiti sve promjene. Upravo u tome i leži najveći izazov rada u oblasti cyber sigurnosti, jer je potrebno veoma široko znanje, pogotovo u našoj zemlji, gdje je još uvijek veoma mali broj stručnjaka, posebno djevojaka/žena. Jedan od načina prevazilaženja ovog problema je povezivanje obrazovnih institucija i industrije. Upravo takvu aktivnost naša kompanija, BH Telecom, provodi kroz saradnju sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Srednjom elektrotehničkom školom u Sarajevu“, istakla je Vuk.

Također se osvrnula na izazove ovog posla, te znanje koje definitivno mora biti sveobuhvatno, kao i široko poznavanje tehnologija kroz konstantno praćenje, kako bi se implementirale adekvatne sigurnosne kontrole.

„Zbog velikog nedostatka kadra, ovo je oblast koja je definitivno sve atraktivnija na tržištu rada. Još uvijek su u poslovima koji se tiču IT infrastrukture, mreže i sigurnosti većinom zastupljeni muškarci, ali smatram da žene mogu donijeti potpuno drugačiju perspektivu u ova zanimanja, od kreativnosti, preciznosti/pedantnosti, pristupa radu te inovacija u rješavanju problema u ovim industrijama. Kao i u svakom poslu, i ovdje je najbitnija edukacija, stalno učenje, usavršavanje, ali naravno i interes i želja za bavljenje ovim poslom. Kod cyber sigurnosti sva znanja su bitna i kvalitetno bavljenje ovom oblasti uključuje i znanje o programiranju, mrežama, komunikacijskim protokolima, bazama podataka, IT infrastrukturi, operativnim sistemima, kao i mnogim drugim srodnim temama, tako da bi znanje i obrazovanje trebao biti imperativ svim mladim, kako ženama, tako i muškarcima, koji žele uspješnu IT karijeru”, dodala je Ena Vuk.

Upravo je i glavna poruka konferencije bila važnost profesionalnog rasta i razvoja te kako obrazovanje i edukacija trebaju biti glavna vodilja svim mladim ženama i djevojkama.

Posebnu podršku projektu obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u ICT-u pružila je OSCE misija u Bosni i Hercegovini, čiji poseban angažman usmjeren je u oblasti cyber sigurnosti kako bi se unaprijedili kapacitet Bosne i Hercegovine da odgovori na sigurnosne prijetnje koje proizlaze iz cyber prostora.

Moja priča. BH Telecom