Održan Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a u Sarajevu

Konferencija je od 7. do 9. maja okupila više od dvije hiljade predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika, te predstavnika organizacija civilnog društva.

U prisustvu zvaničnika, predstavnika poslovne zajednice i investitora iz BiH, regije i svijeta, 7. maja, sastankom donatora ove međunarodne finansijske institucije pristiglih sa 3 kontinenta, počeo je program dugo očekivanog Godišnjeg sastanka Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

Prvi dan programa bio je ispunjen brojnim događajima fokusiranim na srednja i mala preduzeća, odnosno izazove s kojima se sureću, ali i njihovo međusobno umrežavanje.

„Veoma smo sretni što smo u prekrasnom Sarajevu i radimo sa poslovnom zajednicom i vlastima kako bismo održali uspješan Godišnji sastanak i poslovni forum EBRD-a. Iznimno smo zadovoljni snažnim medijskim interesom za događaj i uvjereni smo da će to doprinijeti da Bosna i Hercegovina bude na mapi međunarodnih investitora. Pripreme su uspješno završene, a mi se radujemo svemu što nas očekuje narednih dana.“ ovom prilikom je istakao Axel Reiserer, šef odjela za odnose s medijima EBRD-a.

U prethodna 3 dana, u glavnom gradu naše zemlje boravilo je 3000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke), te predstavnika organizacija civilnog društva.

U okviru događaja, kroz više od 40 događaja, govorilo se o brojnim temama, kao što je poslovanje malih i srednjih preduzeća, digitalizacija, uticaj migracija i zeleni gradovi.