BH Telecom na trećem regionalnom Forumu inovacija Sarajevo Unlimited 2018.

Fokus ove godine su bile inovacije i tehnološki razvoj kompetitivnih industrija u okviru zemalja jugoistočne i centralne Evrope te spajanje sa inicijativom 16 + 1 pomenutih zemalja i Narodne Repubile Kine.

Za vrijeme trajanja Foruma, Sarajevo je posjetilo više stotina stranih delegata, desetine kompanija, predstavnici državnih institucija, vlada i ministarstava zaduženih za razvoj, tehnologiju, privredu, nauku i inovacije, istraživačke i naučne institucije, predstavnici akademske zajednice, korporacija, tehnoloških parkova te kreativnih hubova i start-upova koji su se nadmetali za pažnju investitora.

Generalna poruka događaja je zajednični angažman i eliminisanje barijera uz pomoć sinergije globalnih tehnologija i lokalnih inovacija i talenata sa ciljem jačanja ekonomije Bosne i Hercegovine.

BH Telecom je prepoznao važnost učešća i podrške ovom događaju. Uvažavajući tehnološku revoluciju 4.0 i period digitalne transformacije, ove godine je aktivno učestvovao u održanom Forumu. Između mnogobrojnih radionica, panela, prezentacija koje su održane, BH Telecom je prvi put učestvovao u panelu sa aktuelnom temom: „The Roadmap to FutureReady City – Experimetal examples of the cities across the globe“. Zajedno sa predstavnicom BH Telecoma Amrom Sofić, product menagerom, paneliste su činili savjetnici za strateški razvoj iz gradske uprave Skoplje, gradske uprave Beograd, zatim predstavnik iz Slovenije i Profesor sa Chang Won Tehnološkog Univerziteta. Pažnju i interes publike za panel je dodatno uvećao intro prije početka panela u kojem je gradonačelnik Sarajeva kroz svoju prezentaciju „Future Ready Cities“ najavio da je intencija da Sarajevo postane grad budućnosti, ističući značaj stimulacije razvoja mladog poduzetništva kao načina za zadržavanje perspektivnih kadrova u njihovom gradu i zemlji.

BH Telecom je predstavljen kao kompanija koja je svjesna važnosti ovakvih događaja i radi na potrebnim preduvjetima za stvaranje plodnog tla za FutureReady City, Smart City. Izmedju ostalog, dodatno je istaknuto da se BH Telecom iz zatvorenog vendor-baziranog okruženja otvorio prema partnerima što je osnova za kreiranje biznis ekosistema koji su neophodni u novim tržišnim uvjetima. Osim učešća na panelu, BH Telecom je imao mogućnost sudjelovanja u žiriju za odabir najboljeg startup rješenja. Prepoznat je potencijal startup scene i značaj prisutnosti na izvorištu inovativnih ideja. Aktivnim učešćem steklo se novo iskustvo za nastavak daljih aktivnosti u novim područjima poslovanja.