Bosna i Hercegovina postaje veliki filmski studio

BH Telecom je ponosni glavni sponzor Sarajevo Film Festivala, kao najznačajnijeg filmskog festivala u Bosni i Hercegovini, već tri godine zaredom, a saradnju ćemo nastaviti i tokom narednih godina.

Od samog početka želja BH Telecoma je da postane aktivni dio filmske industrije, ne samo kao partner Festivala, nego i kao učesnik u kreiranju filmskog sadržaja.

Saradnja BH Telecoma sa Obala Art Centrom proširena je u dijelu zajedničke realizacije projekata iz oblasti kinematografije koji se realizuju posredstvom BH Content Lab platforme. BH Content Lab je najveća domaća platforma za produkciju audio vizuelnih sadržaja kojoj je cilj podrška bh. kinematografiji, te kreiranje kvalitetnog sadržaja koji će povećati zadovoljstvo korisnika kroz atraktivnost ponude na Moja TV usluzi i ostalim platformama BH Telecoma. BH Telecom planira investirati 25 miliona KM u produkciju audio-vizuelnog sadržaja, od čega je već 7 miliona uloženo u realizaciju snimanja serija sa domaćim producentskim kućama i bh. rediteljima, a dodatnih 18 miliona je osigurano kroz kontinuirani javni poziv BH Content Lab-a.

Putem ove platforme je objavljen Javni poziv za dostavljanje prijedloga scenarija za snimanje i produkciju igranih tv serija (high end, procedurals i sit coms). Odabrano je 7 scenarija i to kriminalistička drama „Kotlina“, kreatora Danisa Tanovića i Amre Bakšić-Čamo u režiji Danisa Tanovića, kriminalistička drama „Znam kako dišeš“ redateljice Jasmile Žbanić, sitcom „Na rubu pameti“ kreatora Adnana Kapetanovića, a u režiji Elmira Jukića, serije „Komar“ i „Princ iz Eleja“ Centra za savremenu umjetnost, te serija „Tender“ reditelja Srđana Vuletića i serija „Kad sam bio Hodža“ reditelja Ademira Kenovića.

Na 28. Sarajevo Film Festivalu će 13.08.2022. godine biti upriličena premijerna projekcija serije „Kotlina“, a ista će biti ekskluzivno emitovana na MY TV, odnosno Moja TV platformi u septembru.

Saradnja sa OAC je ostvarena i kroz pokroviteljstvo takmičarske kategorije “Srce Sarajeva za TV serije” čiji smo generalni sponzor. Obzirom na značajne projekte koji su već snimljeni ili su u procesu snimanja posredstvom BH Content Lab platforme, od iduće godine će BH Telecom biti dio projekta kao učesnik u takmičarskom dijelu sa našim serijama.

Festival je mjesto otkrivanja i promocije najboljih, a BH Telecom se u proteklom periodu svojim kanalima sa kvalitetnim sadržajem, a zatim i velikim finansijskim ulaganjem posebno u segmentu serija, pozicionirao kao apsolutni lider u proizvodnji domaćeg sadržaja u audio-vizualnom sektoru.

Moje Sarajevo. Moja priča.

 

U galeriji ispod pogledajte atmosferu sa prethodnih izdanja SFF-a!