Film “Deset u pola” Danisa Tanovića nastao uz podršku BH Telecoma

Svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma u petak, 13. augusta bit će otvoren 27. Sarajevo Film Festival: filmom Danisa Tanovića “Deset u pola”  i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta”  filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Béle Tarra.

Sretni što smo svojom podrškom filmu Deset u pola Danisa Tanovića doprinjeli da se ovaj tek završen film eksluzivno prikaže pred festivalskom publikom u Sarajevu.

Radnja Tanovićevog filma odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvalitete ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promjene.

Film će na otvaranju Festivala biti prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu “Safet Zajko”, u Dječijoj kući Novo Sarajevo, u kinu na Ilidži te na dvije nove festivalske lokacije: u Cineplexxu Sarajevo gdje će biti prikazan u nekoliko sala i u Ljetnom kinu Stari grad (plato preko puta Vijećnice).

Svjetskom premijerom ovog filma počinju i projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru – u Ljetnom kinu Cineplexx Plaza Mostar. Film se prikazuje u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala.

Nastao je uz podršku BH Telecoma u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), sa fokusom na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu.

Omnibus “Pisma s krajeva svijeta” svjetsku premijeru će imati u Ljetnom kinu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije.

Filmovi koji su snimljeni uz podršku BH Telecoma:

Quo Vadis, Aida? Duhovi Sarajeva
Grbavica Na putu
Kod amidže Idriza Belvedere
Nebo iznad krajolika Ključ od utrobe
Go West Miješano meso za četiri osobe
Karaula Čuvari noći
Snijeg Šumske jagode i otac
The Old Bridge in Visegrad Heroine odbrane