Ceremonija dodjele Srca Sarajeva za TV serije pod pokroviteljstvom BH Telecoma

Nova kategorija i nove nagrade Sarajevo Film Festivala: Srca Sarajeva za TV serije

Sa željom da promovira najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumce i glumice, te da potakne njihov međunarodni plasman, Sarajevo Film Festival ove godine uvodi novu kategoriju nagrada za TV serije.

U konkurenciji za nagrade naći će se TV dramske serije i komedije premijerno prikazane u periodu od 1. septembra 2019. do 31. maja 2021. iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije.

O dobitnicima nagrada u kategoriji TV serija odlučivat će žiri od više stotina filmskih i televizijskih profesionalaca sa područja bivše Jugoslavije. Najbolja ostvarenja izabrat će online glasanjem po uzoru na slične svjetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija.

Nagrade za najbolja ostvarenja bit će dodijeljene u kategorijama: najbolja dramska serija, najbolja komedija, najbolji kreator/i serije, najbolja glumica, najbolji glumac i zvijezda u usponu.

Ceremonija dodjele nagrada za TV serije održat će se 16. augusta pod pokroviteljstvom BH Telecoma  

BH Telecom ulaže 18 miliona KM u snimanje bh.serija

U saradnji sa domaćim producentskim kućama i rediteljima BH Telecom će putem BHContentLaba, najveće domaće platforme za  produkciju, realizirati snimanje nekoliko domaćih igranih TV serija:

  • Kotlina“- kriminalistička drama kreatora Danisa Tanovića i Amre Bakšić-Čamo u režiji Danisa Tanovića
  • „Znam kako dišeš“ – kriminalistička drama redateljice Jasmile Žbanić
  • „Na rubu pameti“ sitcom kreatora Adnana Kapetanovića u režiji Elmira Jukića

Također, potpisani su protokoli o saradnji, otkupu prava i daljem razvoju sa Amrom Bakšić-Čamo iz Centra za savremenu umjetnost za serije „Komar“ i „Princ iz Eleja“, te rediteljima Srđanom Vuletićem za seriju „Tender“ i Ademirom Kenovićem za seriju „Kad sam bio Hodža“.

U naredne tri godine investirat ćemo 18 miliona KM u produkciju audio-vizuelnog sadržaja.