Prva domaća serija sa elementima misterije: „Komar“ u završnoj fazi snimanja

Komar

Snimanje nove domaće serije „Komar“ kreatora Timura Makarevića, nastale u produkciji BH ContentLab platforme BH Telecoma, privodi se kraju. Preostalo je još nekoliko dana da se snime posljednje scene, a tim povodom upriličena je posjeta setu na lokaciji Titovog bunkera u Konjicu.

Tom prilikom kreator serije Timur Makarević, koji je i jedan od reditelja i koautor scenarija, govorio je o realizaciji projekta i filmskoj ekipi koju čini mnoštvo mladih i kreativnih ljudi. Također, otkrio je i ekskluzivne informacije o „Komaru“ čije je snimanje započeto u avgustu ove godine na lokacijama u Sarajevu, Travniku, Bjelašnici i Titovom bunkeru u Konjicu.

„Komar je po žanru misterija i samim time nama je u interesu da se što manje detalja sazna u javnosti prije nego započne samo emitovanje serije. Međutim, mogu vam reći da se vraćamo u vrijeme SFRJ Jugoslavije, tajnih službi, raznih eksperimenata i razvoja nuklearnih programa“, kazao je Makarević.

Posebno ga raduje činjenica da je veliki broj mladih glumaca iz BiH dobilo priliku raditi na ovom projektu, a osvrnuo se i na trenutni položaj bh. kinematografije u našoj državi te naveo da je prije inicijative BH Telecoma za podršku produkciji domaćeg audio-vizulenog sadržaja domaća filmska industrija jedva opstajala.

„Godišnje smo imali jedan film, a često niti jedan što je nedovoljno za bilo kojeg filmskog profesionalca koji želi od toga živjeti i baviti se tim poslom. Međutim, sada osjećamo da imamo neku perspektivu, mnogi ljudi imaju posao i sve je živnulo. Zaista se nadamo da će se ova podrška nastaviti“, dodao je Makarević.

Radnja serije započinje kada autobus koji saobraća na relaciji Sarajevo – Jajce nestaje u noći na području planinskog prevoja Komar. U potragu za nestalim autobusom kreće lokalni policajac Željko. Ubrzo, kada se sazna da je na autobusu bio važan paket, na mjesto nestanka dolaze brojne policijske i druge državne agencije, a novinarka Mersiha pokušava da sazna šta se zapravo desilo. Tajanstveni paket je specijalno oružje SFRJ, toliko tajno da ni Tito nije znao za njega. Paketu nedostaje jedan dio koji treba donijeti na Komar da bi specijalno oružje proradilo i da bi izgubljeni putnici stigli natrag.

Jedan od glumaca u seriji, Feđa Štukan, snimao je određene scene u Titovom bunkeru u Konjicu, a on, kao niti ostali glumci, ne poznaje kompletnu radnju serije niti šta se zapravo u njoj dešava.

„Snimanje protiče super i ovo je prvi put da radim „science finction“ u životu, a naročito je zanimljivo jer je to prvi domaći projekat ovog žanra“, kazao je Štukan.

Uloga koju igra mu se svidjela, a mišljenja je da glumci nikada ne bi smjeli prihvatiti da rade nešto što im se ne dopada. Pojasnio je da su svi glumci u seriji dobili svoje separate, odnosno radne materijale samo za vlastite scene tako da je serija misterija i za njih. Smatra da je to odlično jer kada se snimanje završi namjerava pogledati kompletnu seriju i doživjeti je onako kao što će to učiniti i publika.

Momčilo Pićurić, crnogorski televizijski i pozorišni glumac, rado se odazvao pozivu za ulogu u „Komaru“ i pridružio timu.

„Uloga me je na prvo čitanje oduševila i moram reći da nije nimalo lagana, pogotovo kada je u pitanju tekst koji nije bilo jednostavno naučiti. Međutim, zaista sam se potrudio i mislim da sam uspio odraditi dobar posao, a gledaoci će zaključiti šta sam na kraju napravio ovom ulogom“, rekao je Pićurić.

U našoj zemlji je posljednji put radio prije više od 40 godina i raduje ga jer je nakon toliko vremena  ponovo ovdje. Proteklih godina bio je angažovan u Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj, a često je priželjkivao da ga se i neko iz BiH sjeti i pozove da sarađuju. To se sada desilo sa ulogom u „Komaru“ koju je, kako kaže, sa zadovoljstvom prihvatio.

Premijera serije „Komar“ očekuje se naredne godine nakon završetka faze postprodukcije.

BH ContentLab platforma BH Telecoma, najveća bh. platforma za produkciju audio-vizuelnih sadržaja, pružila je podršku bh. kinematografiji za kreiranje kvalitetnih i ekskluzivnih TV sadržaja koji će povećati zadovoljstvo korisnika Moja TV i drugih usluga BH Telecoma.

BH ContentLab. Priče koje volimo