Top 4 filma u ponudi Moja TV Flix

Pisac iz sjene (The Ghost Writer), 2010.

Dostupno u Moja TV Flix

Sedmičnu preporuku iz Moja TV Flix ponude započinjemo jednim od ponajboljih trilera 21. stoljeća, naslovom Pisac iz sjene (The Ghost Writer) iz 2010. godine, reditelja Romana Polanskog. Kao ekranizacija romana „The Ghost“ bivšeg saradnika i prijatelja britanskog premijera Tonyja Blaira, film Pisac iz sjene je osvojio više od 30 nagrada, među kojima su i Srebrni medvjed, Cezar, Evropski Oscar, što ga čini jednim od najnagrađivanijih trilera svih vremena. Glavni protagonista ovoga ostvarenja jeste lik bez imena (Ewan McGregor), uspješni književnik koji dobije iznenadnu priliku da napiše knjigu memoara za britanskog premijera Adama Langa, (fiktivnog Tonyja Blaira), kojeg tumači Pierce Brosnan. Dakle, za veliki novčani iznos on odluči da postane „piscem iz sjene“, odnosno čovjekom koji piše književno djelo čije će autorstvo na kraju preuzeti Adam Lang. Međutim, od same selidbe iz vlastitog stana u izolovanu, prijeteću, misterioznu kuću na plaži, u kojoj započinje istraživanje i pisanje memoara, „pisac iz sjene“ se suočava sa nizom upozorenja, iznenadnih događaja, misterioznih dešavanja, te počinje shvatati u šta se zapravao upustio. Za razliku od većine savremenih trilera, majstor ovoga žanra Roman Polanski, ne poseže za iznenadnim dramaturškim šokovima i ispraznom akcijom, već napetost gradi postepeno, uz pomoć detaljno raspisanih likova i njihovih odnosa. Atmosferu „prigušene jeze“, Polanski kreira sa iznimno oskudnom paletom boja, te uz pomoć kiše, hladnoće, sivila i pustih pješčanih plaža, stvara jedan krajnje misteriozan, jeziv i prijeteći svijet.

Šutnja (Silence), 2016.

Dostupno u Moja TV Flix

Film Šutnja (Silence) nastao je prema motivima istoimene knjige japanskog pisca Shusakua Endoa, iz 1966. godine, čiji centralni narativni siže prati dva portugalska jezuitska misionara iz 17. stoljeća koji kreću na put za Japan u potrazi za svojim mentorom, te kako bi širili hrišćanstvo. Glavni lik ove drame je mladi isusovac otac Sebastião Rodrigues koji odlazi u Japan kako bi provjerio da li se njegov subrat otac Cristovao Ferreira odrekao vjere. Nakon Posljednjeg Kristovog iskušenja ovo je drugo ostvarenje u kojem se Martin Scorsese bavi

religijskim pitanjima. Odgojen u katoličkoj porodici, kao mladić je čak razmišljao o svećeničkom pozivu. Ipak, prakticiranje vjere je s vremenom potpuno odbacio, ali za sebe je rekao kako će u kulturološkom smislu „zauvijek ostati katolik“. Scorsese već preko jedne decenije planirao je da uradi adaptaciju ovog romana u film, i konačno je uspio. Glavne uloge su ostvarili Adam Driver, Liam Neeson i Andrew Garfield, a scenario pored Scorsesea, potpisuje i Jay Cocks.

Escobar – Pakleni raj (Paradise Lost), 2014.

Dostupno u Moja TV Flix

Pablo Escobar, poznat kao „kralj kokaina“, ostao je upisan u historiju kao jedan od najuspješnijih kriminalaca na svijetu, kao jedan od najbogatijih ljudi svih vremena, ali koji je izvan vođenja kartela, bio brižan otac te je jednom prilikom zapalio vatru s dva miliona dolara kako bi ugrijao svoju kćerku. Napisano je mnoštvo knjiga s njegovom biografijom, snimljeno isto toliko dokumentaraca i televizijskih serijala, a kao jedno od najsupješnijih igranih filmskih ostvarenja o liku i djelu Pabla Escobara svakako se izdvojio naslov Escobar – Pakleni raj, snimljeno 2014. godine na lokacijama u Francuskoj, Španiji, Belgiji, Panami, a u režiji glumca Andrea Di Stefana, kojem je to rediteljski prvijenac. Dakle, ostvarenje Escobar – Pakleni raj prezentuje upravo ove dvije strane Pabla Escobara. Jednu u kojoj je on diler koji je svojevremeno isporučivao 80 posto svjetskog kokaina i beskompromisni ubica koji se odlučno rješavao svakog ko mu stane na put, te drugu u kojoj čini sve kako bi zaštitio svoju porodicu. Međutim, glavni protagonista Di Stefanovog ostvarenja nije Escobar, već mladi kanadski surfer Nick (Josh Hutcherson) koji nakon posjete bratu u Kolumbiji pomisli da je pronašao raj na zemlji, sa nebesko plavim lagunama, bijelim plažama i najvećim valovima na svijetu. Ipak, on ubrzo upozna još jednu kolumbijsku blagodet, ženu. Naime, Nicka život spaja sa predivnom Kolumbijkom Marijom (Claudia Traisac), u koju se zaljubi jednako brzo i jako kao i u samu zemlju. Escobar – Pakleni raj, nije samo film o Pablu Escobaru, već o sukobu dva svijeta, onoga koji predstavlja naivni, zaljubljeni Nick, i onoga istinskog, ispod plavog mora u kojem vlada Pablo Escobar. Upravo preko lika Nicka, reditelj i gledatelje upoznaje sa čovjekom koji je samo na gumice s kojima je vezao novac, mjesečno trošio 2.500 dolara.

Prije ponoći (Before Midnight), 2013.

Dostupno u Moja TV Videoteka

Ljubavna trilogija Prije svitanja (1995), Prije sumraka (2004) i Prije ponoći (2013) predstavlja jednu od najzanimljivijih, najromantičnijih i najspecifičnijih filmskih trilogija svih vremena. Riječ je dakle o filmovima američkog reditelja Richarda Linklatera, u kojima je tokom 18 godina pratio rađanje i razvijanje ljubavi Francuskinje Celine (Julie Delpy) i Amerikanca Jesseja (Ethan Hawke) koji su se sasvim slučajno upoznali u vozu. Nakon što stignu u Beč, Jesse pozove Celine da provede sa njim dan u austrijskoj prijestolnici na što ona pristane. U tom jednom danu, koliko traje cjelokupna radnja filma, Linklater nas kroz razgovore dvoje protagonista, njihove stidljive poglede i skrivene dodire, upoznaje sa nastajanjem jedne ljubavi, oslobođene od holivudskih stereotipa o velikim ljubavima i sretnim završecima. Vremenski smješten u 1994. (premijerno prikazan na Berlinaleu 1995. gdje je Linkalater za režiju osvojio Srebrenog medvjeda) film se u jednoj sceni dotiče i nas Bosanaca i Hercegovaca, naravno sa aluzijom na rat i agresiju koja se tada dešavala na ovim prostorima. Drugi dio Prije sumraka, Linklater i scenaristica Kim Krizan ispisuju sa razmakom od devet godina. I Celine i Jesse su na izvjestan način uspjeli u svojim životima, barem kada je u pitanju karijera. On je uspješan pisac, dok ona radi za nevladinu organizaciju koja se bavi pitanjima bitnim za okoliš i dobro planete. Ipak, jedan mali detalj u njihovom odnosu je ostao nepromjenljiv – plamen njihove ljubavi, još uvijek gori. Nakon osamnaest godina, u trećem nastavku naslova Prije ponoći, Jesse i Céline sad su nevjenčani supružnici i roditelji blizanki Elle i Nine. Zaključno poglavlje trilogije također je sugestivno režirano, vrlo zanimljivo i donekle angažirano dijaloško ostvarenje koje se u određenoj mjeri ipak razlikuje od prethodnika. Naime, drama nije fokusirana samo na likove koje oni tumače već je razvedenija i slojevitija, u tom smislu je i glumačka postava znatno veća, a i manje je improvizacije u odnosu na prethodne dijelove trilogije