Oktobar na Cinemaxu

CINEMAX

 

Nedjeljne premijere

 

Radnja filma „Skrivena ljubav“ (Call Me By Your Name) odvija se u ljeto je 1983. na sjeveru Italije, dok Elio, 17-godišnjak, provodi dane u obiteljskoj vili iz 17. vijeka prepisujući i svirajući klasičnu muziku, čitajući i flertujući s prijateljicom Marzijom. Dok Eliova sofisticiranost i intelektualni darovi ukazuju na to da je već zreo muškarac, mnogo toga na njemu ostalo je nevino i neformirano, pogotovo što se tiče pitanja srca. Jednog dana, Oliver, šarmantan 24-godišnji američki student koji radi na svom doktoratu, stiže kao ljetni stažist kako bi pomagao Eliovu ocu, eminentnom profesoru specijaliziranom za grčko-rimsku kulturu. U suncem okupanom, prekrasnom okruženju, Elio i Oliver otkrivaju opojnu ljepotu probuđene želje tokom ljeta koje će im zauvijek promijeniti živote.

Premijera: 28. oktobra u 20.00 h na Cinemaxu

  

Zadivljujući, visokotehnološki triler koji prožima klasični istoimeni roman Raya Bradburyja s izrazitim senzibilitetom 21. vijeka, „Fahrenheit 451“ (Fahrenheit 451), u produkciji HBO Filmsa prikazuje američku budućnost u kojoj su mediji opijati, internetski roboti kontroliraju svakodnevnu rutinu, povijest je okrnjena ili prepravljena, a brigade slavnih „vatrogasaca“ bave se misijama pronalaženja i paljenja knjiga i privođenjima njihovih osramoćenih vlasnika pravdi, dok sve to prati televizija. Unutar ovog paranoičnog svijeta revni vatrogasac (Michael B. Jordan), pripreman za nasljednika svog dugogodišnjeg zapovjednika (Michael Shannon), počne preispitivati svoja stara vjerovanja o običaju paljenja knjiga i ostalih „grafita“ za koje vođe tvrde da uzrokuju nemire i da su rezultirali „Drugim građanskim ratom“ u kojem su milioni izginuli. Nakon što upozna mladu doušnicu (Sofia Boutella) koja je na uslovnoj slobodi zbog podupiranja onih koji cijene književnost i historiju, vatrogasac donese opasnu odluku i pomogne skupini podzemnih „Jegulja“ koje imaju smion plan kako sačuvati sadržaje hiljada klasičnih knjiga, umjetnosti i kulture – ako uspiju nadmudriti svevideće sile koje ih namjeravaju uništiti.

Premijera: 21. oktobra u 20.00 h na Cinemaxu

  

U filmu „Udovolji mi“ (Humor Me) se nekad hvaljeni njujorški dramatičar, Nate, muči dovršiti novu dramu kad ga ostavi žena i vodi sa sobom njihova sina. Skrhan, dekintiran i u nemogućnosti platiti stanarinu, Nate se s nevoljko odseli svom ocu udovcu Bobu, u umirovljeničku golfersku zajednicu u New Jerseyju. Bob, uvijek spreman na šalu, koristi humor kako bi se nosio sa svim životnim izazovima, čak i sa smrću voljene žene. To izluđuje Natea. Misleći da bi njegovu sinu koristilo malo discipline, Bob šalje Natea da radi za Ellisa, starijeg bivšeg marinca koji organizira aktivnosti u zajednici. Na poslu Nate naiđe na dramsku grupu penzionerki kako priprema mjuzikl. Nate pristane pomoći, ali ubrzo shvaća da mu neće biti lako navesti ove otkačene žene na saradnju.

Premijera: 7. oktobra u 20.00 h na Cinemaxu

 

Dobar je osjećaj biti loš… Okupite tim najopasnijih, zatvorenih superzlikovaca na svijetu, nabavite im najmoćnije zalihe oružja koje vlada ima te ih pošaljite na zadatak kako bi porazili zagonetno, nesavladivo biće. U filmu „Odred otpisanih“ (Suicide Squad) američka obavještajna časnica Amanda Waller odlučila je da je samo tajno sazvana skupina nespojivih, prezira vrijednih individualaca koji nemaju što izgubiti, prikladna za ovakvu misiju. Međutim, kada shvate da nisu odabrani kako bi uspjeli, nego zbog dokazane krivnje kad neizbježno ne uspiju u svom zadatku, hoće li se Odred otpisanih odlučiti žrtvovati ili će svatko gledati samo svoju korist?

Premijera: 14. oktobra u 20.00 h na Cinemaxu

 

Mad Max

 

Što se događa kad se nemrtvi vrate u život? U filmu „Izliječeni“ (The Cured) u svijetu kojim je godinama harao virus koji pretvara zaražene zombije u kanibale napokon je pronađen lijek i započinje bolan proces reintegracije preživjelih u društvo. Među bivšim bolesnicima je Senan (Sam Keeley), mladić kojeg progone strašna djela koja je počinio dok je bio zaražen. Ponovno prihvaćen u obitelj svoje obudovjele šogorice (Ellen Page), Senan pokušava ponovno pokrenuti svoj život – ali je li društvo spremno oprostiti njemu i onima poput njega? Ili će strah i predrasude ponovno razdvojiti svijet? Pulsirajući provokativnim usporedbama s našim problematičnim vremenom, „Izliječeni“ je pametna, zastrašujuća i jezivo ljudska priča o krivnji i otkupljenju.

Premijera: 5. oktobra u 20.00 h na Cinemaxu

 

Preporuka mjeseca

 

U filmu „Specijalni izvještaj“ (Minority Report) u Washingtonu u godini 2054. ubistvo je eliminirano. Budućnost se predviđa, a krivci kažnjavaju prije nego što je zločin uopšte počinjen. Iz neksusa duboko u elitnom odjelu Preventive zločina Ministarstva pravde, sve dokaze za osudu vide tri medija čije vizije ubistava nikad nisu bile pogrešne. To je najnaprednija policijska snaga u državi, savršeni sistem. Niko ne radi vrednije od njihova najistaknutijeg čovjeka, načelnika Johna Andertona (Tom Cruise). Skrhan tragičnim gubitkom, Anderton je cijelu svoju strast ulio u sistem koji potencijalno može poštedjeti hiljade ljudi od tragedije koju je on proživio. Šest godina poslije nadolazeće glasanje da se sistem proširi samo potiče njegovo uvjerenje da preventiva zločina djeluje. Anderton nema razloga u to sumnjati… Sve dok ne postane osumnjičenik broj jedan.

Premijera: 22. listopada u 20.00 h na Cinemaxu

 

Film „Obitelj čudaka“ (The Royal Tenenbaums) donosi priču o Royal Tenenbaumu (Gene Hackman) – uspješnom odvjetniku koji je imao troje djece sa svojom suprugom Etheline (Anjelica Huston), arheologinjom. Sve troje djece bila su rano sazreli genijalci: Chas (Ben Stiller) je zaradio puno love kao stručnjak za investicije. Richie (Luke Wilson) bio je juniorski teniski prvak i trostruki pobjednik državnog prvenstva. Usvojena Margot (Gwyneth Paltrow) dramska je spisateljica koja je osvojila 50.000 dolara vrijednu nagradu „Braverman“ u prvom razredu srednje škole. Međutim, kad je Royal naglo napustio obitelj, bio je to početak dva desetljeća izdaje i neuspjeha koji će doživotno obilježiti Tenenbaume. Još su silno kivni na Royala kad se ovaj iznenada opet pojavi tvrdeći da mu je preostalo šest tjedana života i da se želi ponovno povezati s obitelji. Tipično za Royala, ova je priča potpuna laž, ali njegova prisutnost i iskrena želja za oprostom ubrzo ostave dubok uticaj na Tenenbaume, koji svaki ponaosob nastoji izaći na kraj s osujećenim željama i odnosima.

Premijera: 8. oktobra u 20.00 h na Cinemaxu

 

CINEMAX 2

 

Oktobar na Cinemax 2 donosi uzbudljive priče uključujući njemačku ratnu dramu „Zadnje putovanje“ koja zadire u mračno nasljeđe Drugog svjetskog rata, realan prikaz ljubavi na jugu Francuske u filmu „Luna“, tragičnu istinitu priču iz Teksasa u kriminalističkoj drami „Bomb City“ i nostalgičnu melodramu „Octav“ koja nas vraća u Rumunjsku 1930-ih. Klasici današnjice donose „Persepolis“, adaptaciju čuvenog stripa o Islamskoj revoluciji u Iranu.

 

Subotnje premijere

 

U filmu „Zadnje putovanje“ (The Final Journey) 92-godišnji Eduard Leander, bivši oficir njemačkog Wehrmachta, nikad nije razgovarao o svojim ratnim iskustvima, unatoč mračnim sjenama koje su zastrle njegovu obitelj. Njegova unuka Adele ne može podnijeti ogorčenog starca. Kad Eduardova žena umre, njegova kći pokuša ga smjestiti u starački dom. Umjesto toga, on kreće pronaći Svetlanu, ženu u koju se zaljubio tokom rata kad se borio protiv Crvene armije s Kozacima. Eduard nema pojma je li preživjela. Adele odlazi za njim kako bi ga pokušala izvući iz vlaka za Kijev, ali mu se tada nehotice pridruži u potrazi. Na putu susreću Leva, karizmatičnog ruskog Ukrajinca. On i njegova obitelj također su zarobljeni svojom historijom. Adele se u njega zaljubi, ali 2014. je i bliži se rat između Rusije i Ukrajine.

Premijera: 6. oktobra u 20.30 h na Cinemaxu 2

 

U filmu „Luna“ (Luna) šesnaestogodišnja Luna je lijepa, duhovita i bezbrižna djevojka. Upravo je stekla certifikat stručnog osposobljavanja u hortikulturi i radi na farmi na jugu Francuske, u blizini Montpelliera. Također se druži s grupom prijatelja i ludo je zaljubljena u njihova vođu, lošeg dečka Rubena. Za njega će učiniti sve. Ukrade štenca za njegov rođendan, a tijekom Rubenove pijanke sudjeluje u bezrazložnom i brutalnom napadu na Alexa, mladog crtača grafita i trubača kojeg i ne poznaju. Nekoliko sedmica poslije Alex se ponovno pojavi u Luninu životu, naizgled je ne prepoznavši, dajući joj priliku da se iskupi i oslobodi pogrešaka iz prošlosti.

Premijera: 13. oktobra u 20.30 h na Cinemaxu 2

 

Radnja filma „Bomb City“ (Bomb City) odvija se u zimu 1997. u gradu Amarillo u Teksasu. Brian Deneke poznat je po zelenoj irokezici i neumoljivoj strasti za punk glazbom. On priređuje punk koncerte sa svojim prijateljima u trošnom lokalu zvanom „Bomb City“. Brian, zajedno s mnogim kolegama pankerima, odbija se prilagoditi konzervativnoj kulturi koja ih okružuje. Njihov radikalni nastup potiče društvenu netrpeljivost unutar zajednice, osobito s Codyjem Catesom, srednjoškolskim sportašem koji se asimilira u grupu zvanu „Bijeli klobučari“. Nakon što izgube nogometnu utakmicu, Cody i nekoliko drugih Bijelih klobučara sukobe se s nekoliko pankera. Ovaj sukob zapalio je niz neprijateljskih susreta između dvije skupine koji su kulminirali jedne večeri strašnom, nasilnom uličnom tučnjavom. Noć će uskoro postati poznata po jednom od najkontroverznijih zločina iz mržnje u modernoj američkoj kulturi. Temeljeno na istinitoj priči.

Premijera: 20. oktobra u 20.30 h na Cinemaxu 2

 

Glavni junak filma „Octav“ (Octav) je 80-godišnji Octav koji se vraća na imanje iz djetinjstva na selo kako bi ga prodao. Dok luta prašnjavim sobama, Octav ponovno proživljava scene iz svoje prošlosti, iako zadržava fizički aspekt starca: bučne obroke s bratom i sestrama, dječje smicalice, prvu ljubav, Anu, koju je ostavio jednog ljetnog dana na peronu tokom Drugog svjetskog rata, sluškinju koju je nekad promatrao kroz ključanicu, životne pouke svog oca muzičara i samoubistvo majke slikarice s kojim se napokon miri dok otkriva njezine slike ostavljene pod prašinom. Uspomene, od najbeskorisnijih do najtežih… Davno zaboravljene uspomene koje izranjaju iz prošlosti kao da predviđaju neposrednu smrt. Nakon što se napokon suočio sa svojom prošlošću, Octav se s mirom može vratiti u svoj sadašnji život i nadati se budućnosti za koju nije mislio da je ima.

Premijera: 27. oktobra u 20.30 h na Cinemaxu 2

  

Svjetska kinematografija

 

Slavni kuhar Erasmus (Steve Coogan) i njegov partner Paul (Paul Rudd) ) u filmu „Idealni dom“ (Ideal Home)  imaju sretan i prilično samodostatan zajednički život. Njihova savršena egzistencija okrene se naglavce kada se na večeri Erasmus suoči s unukom za kojega nije ni znao. Dječakov je otac u zatvoru i čini se da nema kamo pa ga oni, nakon mnogo rasprave, odluče primiti. S promjenama i izazovima s obje strane, ovo bi mogao biti recept za katastrofu. Ispunjena srcem i humorom, ova nova obitelj servira jedan od najslasnije duhovitih filmova godine.

Premijera: 7. oktobra u 20.30 h na Cinemaxu 2

 

“Zavodnik” (The Charmer) prati Esmaila, iranskog izbjeglicu u Danskoj, kojemu je odbijena dozvola za boravak. U zadnjem očajnom pokušaju da ostane u zemlji Esmail pokušava zavesti danske žene kako bi se udale za njega. Žene privuku Esmail i njegov egzotičan izgled, a on se polako gubi dok se pretvara da je neko drugi. Esmailov se život drastično mijenja kada susretne Saru, mladu Iranku koja odmah prozre i njega i njegove planove za brak.

Premijera: 14. oktobra u 20.30 h na Cinemaxu 2

  

Film „Djevice“ (Virgins) je priča o odrastanju smještena u trošno izraelsko odmaralište Kiryat Yam. Za tinejdžericu Lanu život u majčinu propalom kafiću na plaži siv je poput neba iznad mora i sumoran poput pješčane obale. Očajnički želi pobjeći u Tel Aviv, ali mora se brinuti za malu Tamaru. Uspavana atmosfera mjesta potpuno se mijenja kada valovi pred Lanine noge izbace zgodnog novinara. Članak koji je objavio o sireni, inspiriran pričom koju mu je ispričala Lana, daje novi polet gradiću. Može li dati Lani i njezinoj majci nadu za bolji život? Film ispunjen pjesničkim slikama morske obale u prigušenim bojama, koji vraća evokativne uspomene na adolescenciju, vrijeme kada smo bili puni buntovništva i ogorčenja, ali također i vrlo ranjivi.

Premijera: 28. oktobra u 20.30 h na Cinemaxu 2

 

U filmu „Zemlja čuda“ (Wonderland) Helenin muž otišao je s mlađom ženom. Dolazi Božić, život je spor i ništa nije kao prije. Helenina najbolja prijateljica Ulli nagovori je da provede Božić u jedinoj destinaciji koju si mogu priuštiti i gdje još ima mjesta. Vesele se staromodnom Božiću na ladanju samo u društvu žena. Božić na ekološkoj farmi organiziraju Tuure i Unna, dvije mlade poljoprivrednice kojima čak i nuđenje smještaja na farmi pruža novu priliku za zajedništvo. Kako prolaze dani božićne sezone, životi gostiju, kao i domaćica, neočekivano dobivaju novi obrat, a žene Zemlje čuda suočavaju se s velikim životnim pitanjima.

Premijera: 21. oktobra u 20.30 h na Cinemaxu 2

 

Klasici današnjice

 

U filmu „Neprijatelj pred vratima“ (Enemy At The Gates) godina je 1942., a nacisti probijaju smrtonosni put kroz Rusiju. Pod vodstvom Hruščova (Bob Hoskins) građani Staljingrada organiziraju hrabar otpor, potaknuti podvizima svog lokalnog heroja Vasilija Zajceva (Jude Law). Djela vrsnog snajperista Vasilija postala su legendarna zahvaljujući propagandi koju je producirao njegov najbolji prijatelj, politički dužnosnik Danilov (Joseph Fiennes). Kako bi zaustavili Vasilija, Nijemci šalju svog najboljeg snajperista, bojnika Königa (Ed Harris), u Staljingrad. Kada se Vasilij i Danilov zaljube u lijepu vojnikinju (Rachel Weisz), Danilov napušta svog prijatelja ostavljajući Vasilija da se sam suoči sa svojim njemačkim kolegom. Dok grad gori, Vasilij i König započinju lukavu igru mačke i miša vodeći privatni rat za hrabrost, čast i zemlju.

Premijera: 8. oktobra u 20.30 h na Cinemaxu 2

 

Kritički hvaljen memoar Marjane Satrapi, „Persepolis“, oživljava u ovom duhovitom i toplom animiranom filmu. „Persepolis“ (Persepolis) je dirljiva priča o odrastanju mlade, jezičave djevojke u Iranu tokom islamske revolucije. Kad Marjaneina smjelost navede njezine roditelje da se zabrinu za njezinu sigurnost, odluče je poslati u školu u Austriju. Ranjiva i sama u stranoj zemlji, podnosi tipične kušnje tinejdžera. Osim toga, mora se boriti protiv toga da je izjednačuju s vjerskim fundamentalizmom zbog koja je pobjegla iz svoje zemlje. S vremenom biva prihvaćena te čak doživljava ljubav, ali kad završi srednju školu, ostaje sama i strahovito pati za domom. Iako to podrazumijeva stavljanje vela i život u tiranskom društvu, Marjane se odlučuje vratiti u Iran kako bi bila blizu svoje obitelji.

Premijera: 29. oktobra u 20.30 h na Cinemaxu 2

 

Film „Četiri pera“ (The Four Feathers) čija je radnja smještena u 1898., prati britanskog časnika Harryja Favershama koji napusti položaj kada sazna da njegova pukovnija namjerava krenuti u Sudan u rat protiv „muslimanskih fanatika“. Njegovi prijatelji i zaručnica pošalju mu četiri bijela pera, simbol kukavičluka. Kako bi spasio svoju čast, Faversham se preruši u Arapina te otputuje u Sudan kako bi se ubacio iza neprijateljskih linija te poslužio britanskim snagama kao uhoda i izvidnik. Kada napadnu njegovu bivšu pukovniju, Faversham u tajnosti spasi živote onih koji su ga proglasili kukavicom.

Premijera: 15. oktobra u 20.30 h na Cinemaxu 2

 

Kada u filmu „Pljačka“ (The Score) vrsni obijač sefova Nicke Wells (Robert De Niro) odluči smiriti se sa svojom djevojkom Diane (Angela Bassett) i držati se svog legitimnog poslovanja vodeći noćni jazz-klub u Montrealu, njegov prijatelj i financijski partner Max (Marlon Brando) ima druge planove. Dužan do grla jednom mafijašu, Max treba Nicka da izvede jednu posljednju pljačku: da pomogne lopovu početniku Jacku Telleru (Edwardu Nortonu) ukrasti historijsko i neprocjenjivo francusko žezlo iz montrealske carinarnice. Namamljen zaradom od 6 miliona dolara, Nick nevoljko pristane. No ova se naoko sigurna oklada pretvori u visokorizičnu kocku uslijed sukoba ega.

Premijera: 22. oktobra u 20.30 h na Cinemaxu 2

 

David Ames (Tom Cruise) je u filmu „Nebo boje vanile“ (Vanilla Sky) zavodnik i plejboj koji pronađe romantično iskupljenje kad se zaljubi u djevojku svog najboljeg prijatelja Sofiju (Penelope Cruz). Međutim, prije nego što taj odnos može započeti, David biva namamljen u auto koji vozi njegova bivša ljubavnica, Julie (Cameron Diaz), koja se pokaže suicidalnom. Odvezavši auto s mosta, Julie se ubije i strašno unakazi Davida. Rekonstruktivna kirurgija i Sofijina brižna potpora kao da preokreću Davidovu sreću, ali uznemirujući događaji uskoro će ga natjerati da posumnja u stvarnost svog postojanja i kontrole nad svojim životom, dok je istodobno osumnjičen da je sudjelovao u Julienoj smrti.

Premijera: 1. oktobra u 20.30 h na Cinemaxu 2

 

Moja TV. Uvijek bolja i bogatija.