Preporučujemo film The Hunter (Lovac)

Režiser:  Daniel Nettheim

Glavne uloge: Willem Dafoe, Sam Neill, Morgana Davies

Godina: 2011.

Žanr: Avanturistički, Triler, Drama

Zemlja porijekla: Australija

Dob: 12

Trajanje: 1h 42 min

 

Neke tajne nikada ne bi trebale biti otkrivene…

 

Nagrade: Film je dobitnik četiri filmske nagrade (Australian Academy of Cinema and Television Arts (AACTA) Awards 2012., Film Critics Circle of Australia Awards 2012.) i još 23 nominacije za druge nagrade.

 

Martin je plaćenik kojega unajmi tajanstvena biotehnološka kompanija i iz Europe odlazi u Tasmanijsku divljinu u lov na posljednjeg Tasmanijskog tigra. Film prikazuje sukob čovjeka i divlje životinje, ali i etički sudar između interesa multinacionalnih kompanija i čuvara netaknute prirode.

 

Lov je česta metafora u filmovima. Od ranijih filmova poput “The Lost World” (Izgubljeni svijet) i “King Kong”, preko vesterna, i klasika kao što su “The Deer Hunter” (Lovac na jelene)i “White Hunter Black Heart” (Bijeli lovac, crno srce), do novijih “Killing season” (Sezona lova) i “The Revenant” (Povratnik), režiseri su iskoristili prirodu i lov da bi opisali borbu čovjeka sa svojim unutarnjim ja, u borbi s vlastitim divljim egom i civiliziranim idom.

 

Najnoviji u nizu je i “Lovac”, Australski film s izvrsnim  Willemom Dafoeom u ulozi lovca samotnjaka u ovoj uzbudljivoj egzistencijalnoj drami čija radnja je smještena u zadnjoj velikoj divljini Tasmanije. Kako ga ne biste zamijenili sa zadnjim filmom  Stevea McQueena istoga naziva, ovaj film je snimljen je prema knjizi Julie Leigh, spisateljicom koja je debitirala u filmskom svijetu filmom Sleeping Beauty na Filmskom festivalu u Cannesu 2011.

 

Willem Dafoe, kojega rijetko viđamo u vodećim ulogama, izvrstan je u ulozi lovca, preciznog i staloženog plaćenika, samotnjaka Martina kojega tajanstvena biotehnološka kompanija šalje iz Evrope u divljinu Tasmanije gdje kreće u lov na posljednjeg tasmanijskog tigra za kojega se smatra da je izumro još od 1930.-ih godina prošloga vijeka. No, kad stigne u gradić u Tasmaniji, tvrdi da ga je poslao “Univerzitet” kao dio terenske nastave u studiji Tasmanijskog vraga. Nakon hladnog i prilično neprijateljskog prijema u lokalnom pubu, gdje mu kažu da ne vole “zelene” u svome kraju, Martin pronalazi smještaj u oronuloj kućici univerzitetskog istraživača Jarraha Armstronga, koji se mjesecima vodi kao nestao. Jarrahova žena, Lucy (Frances O’Connor), leži nadrogirana lijekovima i u komi od tuge u krevetu, dok njezino dvoje djece, Sass i Bike, odrastaju poput divljaka u drvenoj kućici i blatnom okolišu. Martin u kućici popravlja struju i vodu, nevoljko razvijajući odnos s djecom, no ubrzo odlazi u brda hvatati svoju lovinu, zajedno s dobroćudnim susjedom Jackom Mindyjem (Sam Neill) koji redovito obilazi Armstrongovu djecu. Na putu u šumske predjele divljine, Martin i Jack susreću aktiviste za zaštitu okoliša – “zelene” – te drvosječe – radnike u industriji koja je jedina opstala u ovome kraju. Od tog trenutka razvija se radnja, kad se pred Martinom ukaže predivna divljina, dokle mu pogled seže, s predivnim pejzažom isprepletenim planinskim lancima i prašumom. Put nastavlja sam, suočen s vlastitim demonima.

 

Polomljene zamke i pucanj trzaju Martina iz razmišljanja da je sam u svojim putovanjima, a u međuvremenu, svaki povratak u Armstrongovu kuću zbližava ga s djecom i Lucy koja se polako oporavlja, a svi oni imaju neraskidivu povezanost s prirodom. Jedna posebno upečatljiva scena je kad Martin uspijeva upaliti generator s pjesmom Brucea Springsteena “I’m on Fire” koja odjekuje sa zvučnika obješenih na stabla oko kuće. Vrhunac radnje je prikazan na briljantan način – Dafoeovo izborano lice koje se postepeno stapa s kamenjem i drvećem, njegovo žilavo, tumarajuće tijelo koje sve više i više poprima animalistični i instinktivni stav. Što će ovaj čovjek učiniti? Lovac postaje lovina, što je česta pojava u filmovima, no Dafoeovo ponašanje je nepredvidljivo.

 

Ovo je priča o usamljenosti lovca na duge staze, o čovjeku protiv prirode i vlastitim razmišljanjima o smrtnosti. Prava akcija u filmu odvija se između lovca i njegove lovine.  “Bolje je da je izumro,” kaže Lucy za tigra. “Da je živ, ljudi bi ga uvijek željeli pronaći i uloviti.” Stoga zvijer postaje simbol nečega većega, nečega izgubljenog i nedodirljivog. Uz sve predivne i pažljivo odabrane detalje, film je prepun i alegorijskih slika koje pridodaju misteriji i interpretaciji. Za plaćenika kao što je  Martin, ovaj tigar predstavlja vjeru, a možda i ljubav, kao i tužan znak čovjekovog ignoriranja svoje okoline.

 

 

Jedan od filmova koji će vam dugo ostati u sjećanju, kako zbog izvanredne glume tako i zbog sposobnosti da vam se uvuče u dušu, predivan i bolan u isto vrijeme, pun emocija koje će vas pogoditi u srce poput najpreciznijeg metka.

 

 

 

 

 

Moja TV Flix aktivirajte jednostavno!

Pronađite u TV meniju opciju  „Aktivacija usluga“ i odaberite Moja TV Flix.

Po cijeni od samo 2,50 KM mjesečno (sa PDV-om), uživajte uz vaše omiljene filmove iz videoteke Moja TV Flix koje možete gledati neograničen broj puta!

Dodatne informacije o uslovima i načinu korištenja pogledajte ovdje.

 

 

Uživajte uz najnovije filmske produkcije na MojaTV Flix!