Preporučujemo film: „Deset godina“

Režiser: Jamie Linden

Glavne uloge: Channing Tatum, Rosario Dawson, Chris Pratt

Godina: 2011.

Žanr: Romantična komedija, Drama

Zemlja porijekla: SAD

Dob: 12

Trajanje: 1h 40 min

 

Ko se udebljao? Ko se nije promijenio? Ko se obogatio? Ko je seksi?

 

Redateljski prvijenac Jamieja Lindena, scenarista  “We Are Marshall” i “Dear John,”, koji je i za ovaj film napisao scenarij, romantična komedija “10 godina” priča je o skupini srednjoškolskih prijatelja koji na proslavi desete godišnjice mature shvaćaju da još uvijek nisu posve odrasli…

 

Deset godina nakon mature, bivši razredni prijatelji iz Lake Howell High School muku muče s odrastanjem. Večer prije godišnjice mature, dvadesetak njih nalaze se u hotelu gdje se prisjećaju svojih školskih dana i razgovaraju o životu deset godina poslije. Neki primjećuju da su se promijenili, a neki, iako misle da su drugačiji, shvate da su isti kao i tada. Priča prati njih nekolicinu, a Channing Tatum, koji je ujedno i jedan od producenata, glumi 28-godišnjeg školskog heroja Jakea koji na proslavu dovodi svoju dugogodišnju djevojku Jess (Jenna Dewan-Tatum, njegova supruga u stvarnom životu).

Razmišlja o tome hoće li joj dati zaručnički prsten skriven u pretincu automobila. Njegova jednostavna, prirodna i nevjerovatna glumačka izvedba svakako je razlog zbog čega ovaj film treba uvrstiti na listu filmova koje vrijedi pogledati. Kad se njegova bivša ljubav, Mary (Rosario Dawson), neočekivano pojavi sa suprugom Paulom (Ron Livingston), situacija postaje čudna i stari plam se rasplamsava.

Mrzovoljan, šutljivi Paul odlazi ranije sa zabave, kao i prelijepa Jess koja je puna razumijevanja. Unatoč prikazima čežnje i žalovanja, film se ne pretvara u melodramu. Jedan od učenika je i Reeves (Oscar Isaac), pop zvijezda koji skupinu zabavlja svojim najvećim hitom, pop ljubavnom pjesmom inspiriranom stidljivom, neodlučnom Elise (Kate Mara), njegovom tihom patnjom iz srednje škole. Ona ne sluša pop muziku pa tako i nije upoznata s njegovim hitom i iako među njima postoji hemija, opire se skakanju u njegovo naručje.

Marty (Justin Long) i AJ (Max Minghella) privlače pažnju Anne (Lynn Collins), ljepotice u krznenom ogrtaču, i na kraju naprave budale od sebe nakon što izvedu djetinjastu podvalu. Maske padaju i otkriva se da nijedno od njih troje nije onakvo kakvim se predstavlja. Razredni nasilnik, Cully (Chris Pratt), izvinjava se svima koje je maltretirao u školi, a najviše Peteru (Aaron Yoo), štreberu kojega je mučio homofobnim ispadima i koji se i danas povlači čim ga ugleda. Nakon što se napije, Cully zaboravlja na isprike i pokazuje još jednom svoje pravo lice pred svojom suprugom (Ari Graynor) koja pored njega umire od srama. Pijan na pozornici otpjeva najgoru verziju pjesme “The Lady in Red” koju ste ikada čuli. Završetak filma gorak je i sladak u isto vrijeme.

 

Film Jamie Lindena drugačiji je od drugih filmova slične ili iste tematike u uvjerenju da jedno okupljanje na godišnjici mature može razriješiti sva razočarenja iz prošlosti, kao i loših životnih odabira. Ovaj zabavan film ne stremi sretnom završetku, već realno prikazuje sve mane i dobre i loše situacije koje život nosi. Izvrstan odabir glumaca doprinosi osjećaju filma – osjećaju se njihove emocije koje se prenose i na publiku – smijete se sa njima i plačete sa njima. Gorak, sladak, na momente i smiješan, publika se i sama može prisjetiti i poistovjetiti s pričom – kako jeste ili kako će izgledati život nakon srednje škole. Gdje smo, gdje smo bili i gdje ćemo biti jednom kad nestane školska bezbrižnost…

  

Moja TV Flix aktivirajte jednostavno!

Pronađite u TV meniju opciju  „Aktivacija usluga“ i odaberite Moja TV Flix.

Po cijeni od samo 2,50 KM mjesečno (sa PDV-om), uživajte uz vaše omiljene filmove iz videoteke Moja TV Flix koje možete gledati neograničen broj puta!

Dodatne informacije o uslovima i načinu korištenja pogledajte ovdje.

 

 

Uživajte uz najnovije filmske produkcije na MojaTV Flix!