VoLTE – usluga za superioran kvalitet govorne komunikacije putem 4G mreže i brojne nove komunikacijske mogućnosti!

Obavijest o početku komercijanog pružanja VoLTE usluge u mobilnoj mreži BH Telecoma!

Od 23.9.2023. godine BH Telecom počinje sa komercijalnim pružanjem VoLTE usluge, nakon završetka testnog perioda tokom kojeg je korištenje ove usluge bilo besplatno.

VoLTE (Voice over LTE) je usluga koja korisnicima mobilne mreže omogućava korištenje govorne usluge putem 4G mreže. Usluga pruža superioran kvalitet govorne komunikacije u odnosu na pozive koji se realizuju putem 2G/3G mreže. Pored toga, omogućeno je značajno brže uspostavljanje poziva, mogućnost simultanog razgovora uz pregled internet sadržaja, kao i korištenje video poziva (ViLTE) uz znatno viši nivo kvaliteta servisa u odnosu na razne OTT usluge. Takođe, korištenje VoLTE štedi bateriju mobilnog uređaja što je veoma značajno za korisnike koji često telefoniraju.

VoLTE usluga aktivira se na zahtjev korisnika putem Kontakt centra ili na prodajnom mjestu BH Telecoma. Uslugu mogu aktivirati korisnici koji zadovoljavaju slijedeće uslove:

  • Usluga je omogućana korisnicima postpaid paketa sa uključenom govornom uslugom;
  • Korisnici trebaju posjedovati telefon koji ima VoLTE funkcionalnost i koji je verifikovan za korištenje u mreži BH Telecoma. BH Telecom će periodično ažurirati listu verifikovanih telefona koja će biti dostupna na našoj web stranici.
  • Korisnici ne mogu imati aktiviranu zabranu paketskog prijenosa podataka (mobilnog interneta);
  • Korisnici ne mogu imati aktiviranu uslugu „Twin kartica“;
  • Korisnici trebaju posjedovati USIM karticu.

Nakon aktivacije VoLTE usluge korisnici nemaju mogućnost samostalne aktivacije/deaktivacije zabrana poziva (Zabrana svih odlaznih poziva, Zabrana svih odlaznih međunarodnih poziva, Zabrana poziva iz roaminga izuzev poziva prema BiH, Zabrana svih dolaznih poziva, Zabrana dolaznih poziva u roamingu).

VoLTE korisnici mogu navedene servise aktivirati/deaktivirati isključivo preko Kontakt centra BH Telecoma.

Takođe, nakon aktivacije VoLTE usluge korisnici nemaju mogućnost korištenja sljedećih servisa:

– Twin SIM

– DATA (CSD)

– FAX

– Korporativni Ringback Tone

– Zabrana paketskog prijenosa podataka (mobilnog interneta).

Cijene korištenja usluge

Aktivacija VoLTE usluge se ne naplaćuje. Korisnici mogu na zahtjev besplatno deaktivirati uslugu putem Kontakt centra ili na prodajnom mjestu BH Telecoma.

Ostvareni govorni/video pozivi putem VoLTE obračunavaju se na isti način kao i standardni govorni pozivi ostvareni putem 2G/3G mreže, uz istu cijenu minute i istu obračunsku jedinicu koja važi za dati tarifni paket. Ostvareni paketski saobraćaj tokom obavljanja poziva se ne obračunava posebno, niti se umanjuje količina saobraćaja uključena u tarifni paket.

Specifični uslovi za korištenje VoLTE usluge  OVDJE.