OBAVIJEST O ISPLATI DIVIDENDE DIONIČARIMA DIONIČKOG DRUŠTVA BH TELECOM SARAJEVO

Pravo na dividendu imaju dioničari koji su na dan donošenja Odluke o isplati dividende evidentirani na listi dioničara kod Registra vrijednosnih papira u Federaciji BiH, proporcionalno njihovom učešću u kapitalu Dioničkog društva BH Telecoma Sarajevo.

 

Dioničari koji imaju pravo na dividendu dužni su u roku od 30 dana od dana objavljivanja Obavještenja na WEB stranici BH Telecoma, odnosno dnevnim listovima u BiH, dostaviti:

–       Dokument za ličnu identifikaciju – kopija lične karte kopirana sa obje strane (za fizička lica rezidente),

–       Naziv banke i broj transakcijskog računa ili kopiju platne kartice kopiranu  sa obje strane (za fizička lica rezidente i nerezidente kojim se uplata vrši na račun u zemlji ),

–       Podatke o uplatnom transakcijskom računu kod poslovne banke u BiH na memorandumu pravnog lica( za pravna lica rezidente),

–       Kontakt telefon.

 

Dioničarima, fizičkim licima, kojima je vršena isplata dividende u 2019.godini, a koji ne dostave izmjenu uplatnog računa u gore navedenom roku, isplata dividende će se realizovati na račune na koje je vršena isplata u 2019.godini.

 

Dioničari nerezidenti, fizička i pravna lica, potrebno je da pismeno potvrde predhodno dostavljene uplatne račune a ukoliko se isplata vrši prvi put potrebno je da dostave:

–       Ovjerenu kopiju pasoša zastupnika kompanije, ovjerenu kopiju registracije kompanije i uplatni račun koji sadrži IBAN broj i SWIFT kod (za pravna lica nerezidente), 

–       Ovjerenu kopiju pasoša i uplatni račun koji sadrži IBAN broj i SWIFT kod (za fizička lica nerezidente).

 

Dividenda će biti isplaćena u roku do 60 dana od datuma stupanja na snagu Odluke o isplati dividende. Dioničarima koji nisu dostavili uplatni račun isplata dividende izvršit će se u roku do 60 dana po dostavljanju uplatnog računa.

 

Tražene podatke potrebno je dostaviti na adresu: Dioničko društvo BH Telecom Sarajevo, Franca Lehara 7, 71000 Sarajevo – Izvršna direkcija za ekonomsko finansijske poslove /Sektor za finansijske poslove.

 

Potraživanja po osnovu dividende zastarjevaju u općem zastarnom roku od 5 (pet) godina od dana nastanka obaveze, odnosno od donošenja Odluke o isplati dividende za svaku poslovnu godinu, shodno odredbama člana 371. Zakona o obligacionim odnosima FBiH. Po proteku roka zastare predmetna potraživanja neće biti isplaćivana dioničarima, odnosno protekom tog roka dioničari gube pravo prinudne naplate potraživanja po osnovu dividende.