Sarajevo Unlimited 2023. održan pod pokroviteljstvom BH Telecoma

Osmo izdanje konferencije kojoj je centralna tema „Inovacije za bolju budućnost“ održana je 7. i 8. novembra u hotelu Holiday u Sarajevu

Na konferenciji su učestvovali stručnjaci iz oblasti tehnologije, e-uprave, pametnog saobraćaja, e-trgovine, kao i predstavnici vlade, biznisa, nevladinih organizacija i mladih inovativnih ljudi.

Već osmu godinu na Forumu predstavljamo uspješne modele poslovanja, nove trendove sa akcentom na tehnologije, te dajemo značajnu mogućnost razmjene iskustava na međunarodnom i regionalnom nivou, ali i svjetskom – iz različitih oblasti ujedinjenih između inovacija, tehnologija i poduzetništva. Na ovaj način ostvarujemo iznimno jačanje saradnji, što već i samo po sebi privlači i unapređuje investicije.“, navode organizatori.

Dugogodišnja saradnja BH Telecoma i Sarajevo Unlimiteda rezultat je poslovnih vrijednosti kompanije i samog značaja Foruma. Poslovnost kompanije koja teži ka izvrsnosti prepoznata je i od strane organizatora, te je ove godine BH Telecom dobitnik  nagrade u kategoriji „Dugogodišnja izvrsnost“ koju je preuzeo v.d. generalnog direktora BH Telecoma, Amel Kovačević.

„BH  Telecom podržava dobre priče. Posebno nam je drago da su to priče koje potiču razvoj i progres bh. društva. Jedna od njih je zasigurno i Unlimited koji okuplja ljude koji znaju kako unaprijediti našu zajednicu kroz digitalizaciju i poduzetništvo, te kako se orijentisati prema customer experiencu i reinventirati u izazovnom periodu koji je ispred svih nas. BH Telecom svakako želi biti dio procesa koji će BiH učiniti efikasnijom i uspješnijom.“, izjavio je Kovačević.

Na konferenciji su održana keynote predavanja, panel-diskusije, workshopovi i takmičenje mladih Smart-up Sarajevo.

Keynote predavanja bila su posvećena savremenim tehnologijama, kao što su umjetna inteligencija, 5G, blockchain i druge, te njihovom uticaju na poslovanje i društvo u cjelini.

Članovi tima BH TechLaba,  platforme BH Telecoma koja je kreirana sa ciljem podrške startupima u oblasti inovativnih tehnoloških rješenja predstavljena je mladima kroz zanimljivo predavanje  pod nazivom „Prilika budućnosti“.

Također, na konferenciji je održano više panel-diskusija, koje su u skladu sa centralnom temom „Inovacije za bolju budućnost“ fokusirane na razvoj e-uprave u Bosni i Hercegovini, primjenu umjetne inteligencije u poslovanju, turizam 4.0, pametni saobraćaj, e-trgovinu i autorsko pravo.

Panel koji je okupio najviše posjetitelja bio je onaj na kojem se razgovaralo o umjetnoj inteligenciji. Diskutovalo se o tome kako ona transformiše i na koje sve načine može unaprijediti poslovanje. Jedan od učesnika diskusije AI r-Evolucija: Era poslovne inteligencije bio je i v.d. generalnog direktora BH Telecoma, Amel Kovačević.

Moja vizija BH Telecoma je da kompanija bude biznis integrator našeg društva, koji će okupljati sve obrazovne institucije, javne i privatne, male start-Up biznise, velike korporacije s ciljem brže i efikasnije digitalne transformacije. Sve ih pozivam da budu dio te vizije, da zajedno gradimo kvalitetnu BiH.“ izjavio je Kovačević.

Unlimited konferencija je posebno značajna zbog prilike koju pruža inovativnim mladim ljudima, koji su ove godine kroz takmičenje Smart-up Sarajevo predstavili sjajne ideje iz oblasti savremenih tehnologija, ICT-a, e-uprave, pametnog saobraćaja i drugih, a najuspješniji su po prvi put ove godine i nagrađeni.

Kompanija BH Telecom je ponosna što je i ove godine bila dio projekta koji promoviše Bosnu i Hercegovinu kao zemlju koja je otvorena za inovacije i poduzetništvo.