Sat kodiranja 2019. u BiH/Hour of Code

BH Telecom i portal Osnovna.ba su podržali veliku akciju SMART Resursnog centra pod nazivom „Sat kodiranja 2019. u BiH“.

Sat kodiranja je globalna akcija namijenjena sticanju prvih programerskih iskustava u kojem učestvuju osnovne i srednje škole iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, a ove će se godine širom svijeta obilježavati od 09. do 15. decembra 2019. godine.

Sat kodiranja se organizuje u preko 100 općina u Bosni i Hercegovini. Centar za promociju civilnog društva je glavni zastupnik pomenute globalne akcije u BiH, a ove godine organizuje i takmičenje među školama koje će samostalno organizovati na stotine satova kodiranja, uključiti više od 20 000 učenika i učenica i poslati izvještaje o tome. Nakon objavljenih informacija o akcijama, stručna komisija će ocijeniti uspješnost prema unaprijed utvrđenim kriterijima, a dodatne bodove će škole imati priliku osvojiti kroz objavu slika na društvenim mrežama Hour of Code Bosnia and Herzegovina i lajkovima koje dobiju. Tri najuspješnije škole će po 15-20 učenika i učenica dovesti u Sarajevo na finalno takmičenje 25. januara 2020. godine.

Sat kodiranja je akcija učenja koja na inovativan, zanimljiv i djeci prilagođen način razvija analitičko promišljanje i logičko rješavanje problema, što je neophodno za pravilan rast i razvoj djece, te njihovu pripremu za život. Akcija predstavlja mali doprinos sticanju funkcionalnih znanja, vještina i kompetencija potrebnih za razvoj sposobnosti rješavanja problema.

Više o samom Satu kodiranja možete pronaći na linku
bit.ly/341n3zC

Komentariši