BH Telecom na forumu za standardizaciju i primjenu “IoT” rješenja

Forum se održao 21. novembra u Sarajevu u Bit Alliance Lab-u, a 23. novembra i u Banjaluci, u LANACO tehnološkom centru. Forum je organizovan na temu: “Internet od Things (IoT) Standards and their impact on industry in Bosnia and Herzegovina”. BH Telecom je prepoznao važnost definiranja strategije za standardizaciju i primjenu IoT rješenja i bio prisutan na događaju posvećenom toj tematici.

 

Svrha foruma je bila okupiti stručnjake za pokretanje diskusije o ključnim aspektima razvoja okvira IoT-a sa usmjerenjem na ključni i globalni razvoj okvira na internetu, te koji povezuje brojne vertikale: energija, zdravstvo, logistika, proizvodnja, prijevoz, i dr. Na radionici su također spomenuti neki stručni radovi objavljeni u IEEE-u, kao što su IEEE P2413 (okvir za IoT arhitekturu), IEEE P1451-99 (harmonizacija i usklađivanje IoT-a), IEEE 2700 (performanse senzora), između ostalih ključnih tehnoloških područja razvoja u industriji, kao što su IIoT, Pametni gradovi, i dr. Dodatno je radionica bila usmjerena na raspravu o pitanjima protokola interneta i rješavanju sigurnosnih pitanja u cilju pomoći za postizanje boljeg razumijevanja ključnih praznina u ekosistemu za razvoj IoTa i njegovog uticaja na implementaciju Pametnih gradova.

U saradnji sa lokalnim organizacijama i stručnjacima iz industrije diskutovano je o ključnoj potrebi za standardizacijom i nekim od ključnih standarda koji se razvijaju i u vertikalama (transport, zdravstvo, maloprodaja, industrijska automatizacija / IIOT), kao i ključni aspekti horizontalnih okvira koji se odnose na sigurnost, privatnost i interoperabilnost.

 

Cilj foruma je jačati svijest o konceptu IoT-a i povezanim aktivnostima – arhitekturi i sigurnosti, zatim istaći područja rada i programa unutar IEEE, IEEE Standard Association, koji su stvoreni za rješavanje ovih ključnih pitanja. Radionica pruža platformu za stručnjake industrije i malog i srednjeg poduzetništva kako bi predstavili svoj rad, a također će pomoći identificiranju stručnjaka za pridruživanje postojećih IoT radnih skupina i foruma, kao i područja jaza i nerazumijevanja koja bi se mogla riješiti kroz nove programe unutar IEEE Standard Association.