BH Telecom posjetili budući inženjeri sa ETF-a

Studenti 3. godine Elektrotehničkog fakulteta prvog ciklusa studija na odsjeku Telekomunikacije, u pratnji profesora Mirze Hamze posjetili su BH Telecom. Posjeta je dio projekta saradnje nastao  na osnovu Ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta u Sarajevu.

U toku ove radne posjete studentima je održana prezentacija na temu radio relejnih sistema tokom koje je kolega Slađan Zlatar na jedinstven način predstavio rad relejnih sistema BH Telecoma i studente upoznao sa radom postrojenja, provodeći ih kroz objekt. Studentima su ovom prilikom podijeljeni prigodni pokloni.

Studenti su u pogonu radio-relejnih uređaja objekta na Dolac Malti imali mogućnost vidjeti praktičan rad na radio-relejnim sistemima. Posebno za ovu priliku, naš kolega Slađan Zlatar, pripremio je jedan radio-relejni hop i instrumentarij za rad u laboratorijskim uslovima, te su studentima prezentirane funkcionalnosti RR uređaja najnovije generacije. Simulirani su realni uslovi promjene Ethernet propusnosti RR linka u zavisnosti od promjene indeksa modulacije usljed uticaja ravnog fedinga.

Prezentacija i simulacija rada RR uređaja izvršena je na specifičan način, pri čemu su studentima stručno i uz pomalo šaljiv i opušten način međusobne komunikacije prezentovane sve prednosti i nedostaci radio-relejnih sistema prijenosa.

Profesor Hamza je istakao bitnost prakse koje BH Telecom omogućava studentima kroz posjete postrojenjima.

Kako studenti na ETF-u nemaju prilike vidjeti elemente mikrovalnih prijenosnih sistema i proces nadzora i upravljanja elementima prijenosnih sistema, profesor i studenti su iskazali zadovoljstvo i zahvalnost uspješno realizovanom i za njih iznimno korisnom posjetom.

“Mi radimo sa BH Telecomom od 2008. godine i to je  sada već ustaljena praksa da se studenti na licu mjesta praktično upoznaju sa radom. Mi smo zadovoljni ovom saradnjom i drago nam je da studenti mogu vidjeti praktičnu labaratorijsku mrežu na terenu gdje se testiraju koncepti o kojima imaju teoretsko znanje.

Ove godine na odsjeku Telekomunikacije je 17 studenata i mi studentima omogućavamo da na još tri lokacije u BH Telecomu vide praktični rad – sa fiksnim mrežama, sa Moja TV servisima, a imamo ostvarenu saradnju i sa kolegama na Bašaršiji“- izjavio je Mirza Hamza, profesor.

Studentima se obratio i Muamer Durić, v.d. izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa uz želju da karijeru grade u BH Telecomu.

“Danas imate izvanrednog predavača koji ima veliko iskustvo u radu. Pozivam vas da iskoristite znanje koje steknete prilikom vaših posjeta BH Telecomu koje vam može pomoći u budućem radu. Željno vas očekujemo jer želimo da podmladimo radnu ekipu u BH Telecomu“ – istakao je gdin Durić.