BH Telecom na 6. Digitalnom samitu „Western Balkans Digital Summit 2023.“

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine organiziralo je uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) šesti digitalni samit zapadnog Balkana, najveći regionalni digitalni događaj o saradnji u oblasti digitalne transformacije.

Samit je održan 4. i 5. oktobra u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu i ove godine je okupio više od 400 učesnika – industrijske lidere, političke donositelje odluka, preduzetnike i ljubitelje tehnologije.

Tokom dva dana samita, učesnici su imali priliku učestvovati u informativnim diskusijama, prisustvovati panelnim sesijama, istraživati najnovije tehnologije i umrežavati se sa sličnim pojedincima iz regiona i šire.

Učesnike i goste Digitalnog samita zapadnog Balkana (WB6) pozdravila je predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, a otvorila je generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu, zajedno s ministrom komunikacija i prometa BiH Edinom Fortom, njemačkim državnim sekretarom u Saveznom ministarstvu za digitalizaciju i promet Stefanom Schnorrom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, rezidentnom predstavnicom UNDP-a u BiH Stelianom Nederom, generalnim direktorom DG CONNECT-a Robertom Violom i generalnom sekretarkom Međunarodne telekomunikacione unije (ITU) Doreen Bogdan-Martin.

Paralelno s glavnim događajima tokom održavanja samita, bh. kompanije iz sektora informacione i komunikacione tehnologije, među kojima su i tri najveća bh. telekom operatera, imale su priliku predstaviti svoja inovativna poslovna rješenja novim partnerima i predstavnicima poslovne zajednice iz regiona.

Predstavnici BH Telecom kompanije, na samitu su održali prezentaciju o  BHTech Lab-u – najvećoj platformi za start up programe.BH Tech Lab platforma predstavlja još jedan korak naprijed koji je BH Telecom, kao lider u pružanju telekomunikacijskih usluga u našoj zemlji, napravio kroz dodatno ulaganje u razvoj inovacija i poduzetništva u BiH. Investicioni fond od 15 miliona KM za razvoj ovog programa pokazatelj je predanosti BH Telecoma da i dalje aktivno učestvuje u društveno odgovornom poslovanju.

Opredjeljenje BH Telecoma je da bude ključni oslonac i pokretač pozitivnih promjena u bh. društvu kada je riječ o primjeni naprednih tehnologija u različitim granama industrije, a u konačnici i u svakodnevnom životu.

Drugog dana samita učešće u panel diskusiji uzeo je predstavnik BH Telecoma direktor Nedim Džaferović, koji je razgovarao sa panelistima o obezbjeđivanju pristupa internetu svakoj školi i djetetu. Danas više od 500 škola u BIH nema pristup internetu, čime je više od 14.000 učenika uskraćeno za pristup informacijama i obrazovnim prilikama u 21. vijeku. S obzirom da financijske i ekonomske analize pokazuju da privatna investicija u umrežavanje škola nije isplativa, a troškovi umrežavanja škola bez interneta iznose 0,75% budžeta za obrazovanje, socio-ekonomski benefiti ulaganja u internet infrastrukturu su veoma značajni.

-“BH Telecom kao društveno odgovorna kompanija je potpuno spreman učiniti sve da se 500 škola poveže adekvatnom konekcijom. Mi vjerujemo da su informatičke tehnologije i digitalizacija velika razvojna šansa BiH i najbrži način da se približimo ostatku savremenog svijeta. Mi smo u BH Telecomu uvidjeli da su obrazovne institucije i mlade generacije nešto što treba poseban tretman i što će uobličiti  budućnost komunikacije. Zato je kultura naše korporacije da se obrazovne institucije gledaju neprofitno i BH Telecom daje različite poticaje za obrazovne insitucije.

BH Telecom je od početka imao posebne pakete za obrazovne institucije sa znatno nižim cijenama. U proteklih dvadeset godina BH Telecom je samoinicijativno organizovao i radio na umrežavanju škola kroz razne projekte.

U periodu od 2005-2015 imali smo projekt umrežavanja škola gdje smo 490 škola kroz nagradna natjecanja umrežili i obezbjedili 2500 računara i uz  svu mrežnu konekciju i  funkcionalne uređaje.Umrežavanje škola i digitalizacija operativnog procesa su jedan od prvih narednih ciljeva. BH Telecom je tehnološki potpuno spreman za drugu fazu – imamo resurse clouda, safe interneta, aplikacije i sve što je preduslov da bi uradili potpunu digitalizaciju škola“, rekao je Džaferović.