Platforma BH TechLab predstavljena na radionici SERDA

Podrška razvoju inovacija i poduzetništva u BiH

U prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA danas je održana radionica na kojoj je predstavljena BH TechLab platforma, najpopularnija platforma u Bosni i Hercegovini za podršku ICT startup ideja. Učesnici i panelisti radionice prisutnima su kroz interaktivnu diskusiju dodatno približili trendove razvoja startup scene u našoj zemlji i predstavili način apliciranja za dodjelu sredstava za investiranje u razvoj poslovnih ideja i inovacija, osiguranih od strane BH Telecoma kroz BH TechLab platformu.

Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj poslovanja i brend ambasador BH TechLab-a, u svom obraćanju prisutnima istakao je da BH Telecom, kao tehnološki lider i društveno odgovorna kompanija, pruža podršku ubrzanom razvoju inovativnih održivih biznisa u ICT segmentu. Opredjeljenje BH Telecoma je da bude ključni oslonac i pokretač pozitivnih promjena u bh. društvu kada je riječ o primjeni naprednih tehnologija u različitim granama industrije, a u konačnici i u svakodnevnom životu.

 

Investicioni fond od 15 miliona KM

„Ukupan investicioni fond u iznosu od 15.000.000,00 KM alocirali smo za sve inovativne inicijative i prijedloge koji se nalaze u ranoj fazi razvoja (rep-seed, seed) poslovnih modela ali i one scale-up startup proizvode kojima je potrebna podrška za brži rast i razvoj“, kazao je Lučkin.

U svom obraćanju Lučkin je naglasio da već osnovani startupi koji imaju razvijen inovativni tehnološki proizvod i prve kupce, a žele brži rast i razvoj (scale-up), mogu izvršiti prijavu za sufinansiranje daljih faza razvoja kroz dokapitalizaciju. Javni poziv je ograničenog trajanja sa krajnjim rokom za podnošenje prijava do kraja tekuće godine.

Ispred Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, stručni saradnik Zlatan Saračević iskazao je zadovoljstvo jer je, nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju, došao trenutak da se može i operativno krenuti u realizaciju potpisanog. „Organizacija radionice je prvi zajednički korak sa kompanijom BH Telecom, odnosno BH TechLab platformom na koji smo ponosni. Na radionici su učestvovali privredni subjekti koje je SERDA podržala kroz aktivnosti koje nudi u sklopu svog programa poslovanja, te su saznali sve pojedinosti o BH TechLab platformi i sredstvima za investiranje osiguranim od strane BH Telecoma“, dodao je Saračević.

 

Prezentirana IoT platforma „Herald“ firme Devoted d.o.o.

U sklopu radionice prisutnima je predstavljen i primjer uspješnog startup-a iz prakse, kompanija Devoted d.o.o. koja se bavi razvojem namjenskih softverskih rješenja u oblasti IT industrije i industrijske automatizacije. Razvijanjem vlastite industrijske IoT platforme „Herald“ korisnicima je omogućena integracija sa uređajima iz njihove sredine (proizvodni pogoni, poslovni objekti i sl.) za poslovne procese nadzora i upravljanja, uvid u historijske vrijednosti parametara, izvještavanje, prenos podataka, automatsko obavještavanje korisnika, alarm menadžment i još mnogo više.

Kemal Lutvica, direktor Devoted-a zahvalio se BH Telecomu na pokrenutoj inicijativi i realizaciji projekta BH Techlab. „Mi kao učesnici prve BH Techlab platforme smo sretni i ponosni što je upravo naša kompanija odabrana za kompaniju sa najboljim rješenjem, industrijskom IoT platformom ‘Herald’. Upravo je ovo priznanje u značajnoj mjeri pomoglo da platforma pronađe svoj put do kupaca i osigura plasman na tržištu“, rekao je Lutvica.

Devoted d.o.o. razvio je pametno rješenje na koje su veoma ponosni i koje, prema riječima direktora kompanije, danas koriste mnoga renomirana preduzeća kao što su Klas, Vispak, Solana i drugi. Svoje obraćanje Lutvica je zaključio kazavši da se nadaju i u budućnosti nastavku dosadašnjeg trenda pozitivnih rezultata te da će u sinergiji sa njihovim partnerima osigurati daljnji razvoj platforme s ciljem plasmana iste na regionalno i globalno tržište.

Članovi BH TechLab tima dr. Enisa Brka i dr. Duljko Hasić, prisutnima su u dijelu radionice “Pitanja i odgovori” dodatno približili način rada BH TechLab platforme kao i proceduru prijave na aktuelni javni poziv za sufinansiranje startup-a.

BH Telecom okuplja najvažnije aktere startup ekosistema (obrazovne institucije, razvojne agencije, vladin i nevladin sektor, međunarodne organizacije), te je predvodnik digitalne transformacije i najveći tehnološki partner javnog i privatnog sektora.