Promocija 5G tehnologije BH Telecoma na sajmu u Mostaru

23. Međunarodni sajam gospodarstva, nakon dvije godine stanke zbog pandemije, svečano je otvoren danas u Mostaru.

Sajam je  okupio oko 800 izlagača iz zemlja regije i svijeta, a tokom pet dana trajanja očekuje se i više od 60.000 posjetitelja.

I ove godine BH Telecom je uzeo učešće na sajmu sa nizom zanimljivost od kojih se posebno ističe promocija 5G tehnologije i IoT usluga na štandu BH Telecoma.

Ponosni smo što je kompanija BH Telecom upriličila predstavljanje naprednih tehnologija, od kojih posebno ističemo 5G tehnologiju sa svim svojim brzinama i mogućnostima kao i pametna rješnja za pametne gradove, izjavio je nakon otvaranja  Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

Također je naglasio i važnost  prezentacije BHTech Lab platforme kao najveće tehnološke platforme, start up akceleratora u BiH,  kako bi dodatno motivisali kreativne mlade ljude koji su spremni da uz primjenu naprednih tehnologija apliciraju prema BH Telecomu i budu finansirani od ove kompanije u kojoj mogu prepoznati snažnog partnera.

“Nakon pauze od dvije godine izazvane pandemijom, danas smo na sajmu i predstavljamo najnovije tehnologije našim korisnicima ali i poslovnim korisnicima za pametne ideje i pametne gradove u BiH”, istakao je Kahriman.

5G tehnologiju i IoT usluge prezentirao je Adnan Huremović, Izvršni direktor za tehnologiju i razvoj servisa BH Telecom-a, koji nije krio zadovoljstvo prikazanim rezultatima.

“Dvije stvari zbog kojih smo izuzetno zadovoljni prezentovali smo na sajmu. To su demonstracija 5G tehnologije i IoT pametnih aplikacija. 5G tehnologija omogućava deset puta veću brzinu od trenutne komercijalne, najviša izmjerena brzina testiranja je 1.6 GB/s. u što su se posjetioci sajma mogli uvjeriti putem speed testa.

Druga stvar su pametna rješenja – smart poligon koji  je skup IoT usluga koje korisnicim nude na jednom mjestu pametna rješenja u vidu pametnog parkinga, pametne punionice, pametne rasvjete i pametnog odvoza smeća, istakao je Huremović.“

Drugog danas sajma biće upriličena i prezentacija BHTech Lab platforme BH Telecoma kao i brojne druge zanimljivosti iz svijeta tehnologije, aktuelnih usluga i akcija BH Telecoma.

Pozivamo Vas da iskoristite lijepo vrijeme i prošetate do promotivnog štanda BH Telecoma za vrijeme 23. Međunarodnog gospodarskog sajma Mostar 2022.

Mostarski sajam će trajati od 5. do 9 aprila i na 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora  na kojem će se predstaviti izlagači iz cijeloga svijeta, od kojih su tradicionalno najzastupljeniji oni iz Hrvatske, Srbije, Italije, Austrije, Kine, Mađarske, Slovačke, Turske.

Sajam i ove godine ima podsajamsku manifestaciju Sajam turizma u okviru kojeg će biti upriličeno stručno ocjenjivanje vinskih uzoraka, te projekat Intereg IPA CBC Adrijatik kannioning projekt, gdje će biti predstavljeni turistički potencijali Hercegovine kroz virtualne šetnje, virtualno bicikliranje, te panoramske letove balonom iznad Mostara.

Moja priča. BH Telecom