BH Telecom podržao Business Angel Summit 2022. u Sarajevu

Business Angel Summit 2022. je prvi samit ove vrste za zemlje Zapadnog Balkana i održan je od 4. -5. februara 2022. godine u Sarajevu, uz organizaciju Fondacije 787.

Ko su Poslovni anđeli i zbog čega je Business Angel Summit značajan za privredu?

Poslovni anđeli su investitori pojedinci, koji ulažu u startup kompanije visokog rizika na način da ulaze u vlasnički udio dok pružaju pomoć u daljnjem razvoju i komercijalizaciji kompanije.

Najčešće ulažu vlastiti novac, što ih znatno razlikuje od specijaliziranih fondova. Njihova ulaganja visoko su rizična i iz tog razloga zahtijevaju visok povrat na investiciju. Uvijek su u potrazi za ulaganjima koja će im se vratiti deseterostruko kroz pet godina. Svojim djelovanjem, značajno doprinose razvoju lokalne privrede – prvenstveno otvaraju vrata domaćim kompanijama, a zatim privlače pažnju stranih investitora i poslovnih anđela.

Ovaj Samit je okupio poslovne partnere i kompanije iz BiH i susjednih zemalja, kao i međunarodne investitore koji su razgovarali o značaju poslovnog umrežavanja, trendovima i mogućnostima saradnje, te podijelili praktična iskustva iz svog domena poslovanja.

Cilj samita bila je formalizacija Mreže poslovnih saradnika BiH i stvaranje dalje saradnje između zemalja u regionu, u smislu investiranja.

BH Telecom koji kontinuirano radi na prepoznavanju ključnih aktera koji čine ekosistem inovacija i poduzetništva na području BiH, te potiče stvaranje povoljnije klime za ubrzani razvoj inovativnih ICT rješenja i usluga bio je zlatni sponsor BAS 2022.

U naredne tri godine BH Telekom će izdvojiti investiciju od 15 miliona KM namijenjenu mladim i kreativnim osobama sa kvalitetnim i inovativnim idejama, pojedincima, te različitim udruženjima i visokoškolskim ustanovama koje se u svom svakodnevnom radu bave razvojem inovativnih digitalnih poslovnih rješenja

BH Telecom je na samitu predstavljao gdin Haris Lučkin, direktor Direkcije za razvoj BH Telecoma i brend ambasador platforme BH TechLab koji je predstavio BH Telecom sa najpopularnijom platformom u Bosni i Hercegovini za podršku ICT startup idejama – BH Tech Labom.

Prednosti ove vrste saradnje za regionalne kompanije su ogromne, a između ostalog uključuju:

  • Pristup većem protoku poslova;
  • Pristup većem broju mogućnosti regionalnog karaktera;
  • Razmjena iskustva i znanja između investitora;
  • Pristup novim mrežama koje bi mogle pružiti prilike za regionalno širenje postojećih ili novih startupa u koje su investirali/u koje će ulagati;
  • Pristup kvalitetnom obrazovanju i mentorstvu koje pružaju neki od najuspješnijih investitora na svijetu (kako na samitu tako i nakon njega);
  • Veće šanse za naknadne investicije od strane VC-a i drugih s obzirom na to da je kombinovana veličina regionalnog tržišta veća i stoga privlačnija.