Sarajevo Innovation Summit 2021.

Sarajevo Innovation Summit

Sarajevo Innovation Summit 2021 jedinstveni je događaj u regiji koji po četvrti put okuplja učesnike iz cijelog svijeta koji dijele interes za inovacije, tehnologiju i zdravstvo u novom globalom okruženju. Sarajevo Innovation Summit promoviše kako inovacijama unaprijediti i kreirati bolje društvo. BH Telecom je generalni partner ovog događaja.

Ove godine, u partnerstvu s Britanskom ambasadom u našoj zemlji, akcent je na otvaranju nove teme – Kako zdravstvena kriza izazvana COVID-19 pandemijom ubrzava inovacije te u potpunosti mijenja kulturu istraživanja?! Da li je i koliko globalna kriza koju prolazimo samo “zdravstvena”? Koliko smo inovativni u odgovoru na krizu? Koliko zemlje Zapadnog Balkana mogu i trebaju biti inovativne u svom odgovoru na krizu?

Na samitu su svjetska imena iz oblasti inovacija, a poseban gost je Martin Vickers, izaslanik Premijera Ujedinjenog kraljevstva za trgovinu za Zapadni Balkan.

Glavni govornici Summita 2021 su: dr Amra Sabic-El-Rayess, vanredna profesorica na Kolumbia univerzitetu, dr Adnan Mehonić, UCL predavač nanoelektronike na University College u Londonu i saradnik Kraljevske akademije inženjerstva, Edin Hamzić, generalni direktor za nauku u BioCertica.

Učesnici panela su: Prof. Tom Clutton-Brock, Birmingham univerzitet Velika Britanija, Rohit Shelatkar, direktor kompanije Vitabiotics Ltd., Aleksandar Tripković, komercijalni rukovodilac vodećeg proizvođača vakcina za srednju i istočnu Europu i Baltik globalne inovativne farmaceutske kompanije AstraZeneca, Dr Neville Young, direktor za preduzetništvo i inovacije u Yorkshire & Humber Academic Health Science Network (AHSN), Rijad Hasić, član tima za razvoj prvog respiratora u Bosni i Hercegovini u okviru grupacije TMD Gradačac.

Sarajevo Innovation Summit 2021 će otvoriti: NJ.E. Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH, Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo, Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, prof. dr. Jasmina Selimović, dekanesa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i prof. dr. Amila Pilav Velić, idejni tvorac konferencije Sarajevo Innovation Summit.