BH Telecom donirao Kantonalnoj bolnici Goražde 28.800 KM

Pandemija korona virusa je stvorila veliki pritisak na zdravstveni sistem u našoj zemlji zbog čega su zdravstvene ustanove i pacijenti suočeni sa brojnim problemima. Veliki broj zaraženih i oboljelih osoba te nedostatak lijekova i medicinske opreme dodatno otežavaju situaciju. Istovremeno, zdravstvene ustanove se suočavaju i sa problemima u liječenju pacijenata sa drugim oboljenjima.

Pored brige o covid pacijentima, jedan od gorućih problema u zdravstvu Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jeste tretman hemodijaliznih pacijenata koji zahtjevaju dugotrajno i kontinuirano liječenje, a koji po potrebnu terapiju moraju ići u Sarajevo. Način za rješavanje ovog problema i zaustavljanja nepotrebnog maltretiranja pacijenata jeste uspostava Dijaliznog centra na području Bosansko-podrinjskog kantona, zbog čega se Kantonalna bolnica Goražde obratila sa molbom za donaciju BH Telecomu.

Svjesni situacije u kojoj se nalaze naše zdravstvene ustanove, kompanija BH Telecom još jednom pokazala svoju društvenu odgovornost i Kantonalnoj bolnici Goražde uručila donaciju u iznosu od 28.800 KM za nabavku jednog hemodijaliznog aparata.

Prim.dr. Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice Goražde, se zahvalila BH Telecomu na donaciji i na saradnji koja se u prethodnom periodu potvrdila nebrojeno puta.

„Osim podrške kroz donacije, ne možemo zaboraviti pomoć i podršku u procesima obnove koju BH Telecom pruža Kantonalnoj bolnici Goražde i cijelom Bosansko-podrinjskom kantonu. Obzirom da je u toku tenderska procedura za nabavku hemodijaliznog aparata, kupovinom istog u Kantonalnoj bolnici Goražde će značajno biti poboljšan i unaprijeđen rad u Dijaliznom centru čija je izgradnja u toku. Otvaranje Dijaliznog centra pri Kantonalnoj bolnici Goražde i nabavka hemodijaliznog aparata uveliko će biti od pomoći, kako pacijentima koji svakodnevno putuju za Sarajevo, tako i za cijeli Kanton“, izjavila je direktorica Kamenica.

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma, je istakao da je kompanija BH Telecom u prvim danima pandemije korona virusa hitno reagovala i donirala milion KM kantonalnim i općim bolnicama za nabavku potrebne medicinske opreme, ali da podrška tu nije stala.

„Jedna od bolnica kojoj je uručena donacija u iznosu od 200.000 KM je i Kantonalna bolnica Goražde koja je ovu donaciju iskoristila za nabavku jednog sanitetskog vozila, deset pacijent monitora, anesteziološkog aparata, defribilatora, hirurškog abdominalnog seta i druge potrebne opreme koja je bila neophodna za rad bolnice i adekvatnu brigu o pacijentima. Međutim, i dalje nastojimo pružiti podršku koliko možemo te se nadam da će i ova donacija i nabavka potrebnog aparata pomoći pacijentima u Bosansko-podrinjskom kantonu i olakšati njihovo liječenje“, rekao je Kahriman.