Moja TV: 3. Festival dokumentarnog filma #AJBDOC

Ovogodišnje treće izdanje Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) bit će održano u prilagođenom formatu od 11. do 15. septembra. BH Telecom je ponosni partner Festivala.

Odabrana selekcija najboljih svjetskih i regionalnih dokumentaraca bit će dostupna putem digitalne platforme online.ajbdoc.ba bez registracije i besplatno. 

Moja TV korisnicima smo u videoteci ponudili besplatno 5 filmova sa ovogodišnjeg #AJBDOC koji se mogu pogledati u 24h nakon prikazivanja na Festivalu, te su dostupni za gledanje tokom narednih 48 sati.

Vaha: Portret jedne legende 

Filmska priča o karijeri Vahida Halilhodžića, jednog od najpopularnijih nogometaša i trenera s prostora nekadašnje Jugoslavije, koji je vodio brojne timove, a bio je i na čelu reprezentacija Japana, Obale Slonovače, Alžira… Njegova karijera puna je uspona i padova. Od nogometne legende nekadašnje Jugoslavije do ranjavanja u Mostaru tokom rata u Bosni i Hercegovini. Producenti: Igor Latinović, Romain Boussac, Koproducenti: Marie Tauzia, Al Jazeera Balkans.

– dostupno u Moja TV videoteci od 13.9. 19:30 do 16.9. 23:59.

Džemo

Priča o stočaru koji je zaljubljen u trčanje. Četrdesetšestogodišnji Džemo živi na selu s majkom, ocem i bratom. Svakodnevno brine o deset krava i na taj način osigurava egzistenciju za cijelu porodicu. Džemin dan počinje i završava sa civarama, s kojima svakodnevno pretrči više od 20 kilometara. Kao dječak sanjao je o učešću na velikim trkačkim događajima, zbog čega se redovno prijavljuje na gradske i planinske utrke. Uprkos velikom fizičkom naporu, koji rad na selu iziskuje, te činjenici da se takmiči protiv profesionalnih atletičara, Džemo redovno osvaja zlatne medalje. Producent: Lejla Kajić/Davorin Sekulić. Koproducent: Al Jazeera Balkans

– dostupno u Moja TV videoteci od 12.9. 19:30 do 16.9. 23:59.

Proces Sandžak

Film govori o montiranom sudskom / političkom procesu u Srbiji i Crnoj Gori protiv bošnjačkih političkih čelnika i aktivista Stranke demokratske akcije (SDA) u regiji Sandžaka tokom rata ’90-ih u Bosni i Hercegovini. Producent: Aleksandar Reljić. Koproducent: Al Jazeera Balkans.

– dostupno u Moja TV videoteci od 15.9. 19:30 do 17.9. 23:59.

Komšije

Filmska priča smještena skoro tri decenije nakon što su njihovi životi okrenuti naopačke uslijed najbrutalnijeg sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata. Stanovnici istočne Bosne, među kojima su mnogi bili izbjeglice, i njihovi prvi susjedi s druge strane granice sa Srbijom, iznova svjedoče ljudskoj patnji. Međutim, ovaj put oni koji pate i katkad umru pred njihovim očima jesu migranti i izbjeglice, koji bježe od rata i progona u njihovim dalekim domovinama. Dolazak “novih” ljudi budi bolna sjećanja i iskreno saosjećanje u regiji Balkana, koja se i dalje oporavlja od starih bratoubilačkih ratova. Koproducent: Al Jazeera Balkans.

– dostupno u Moja TV videoteci od 14.9. 19:30 do 17.9. 23:59.

Dream team babe

Dokumentarni film o najstarijem ženskom bendu u Bosni i Hercegovini i šire. Bend ima šest članica. Riječ je o bakama koje zajedno imaju 450 godina. Sve su udovice, osim jedne. Privlače publiku nevjerovatnom energijom, radošću i veseljem. Izvode i čuvaju od zaborava tradicionalne narodne pjesme, među kojima su ganga i bećarac. Osim toga, pišu zanimljive i duhovite stihove o aktuelnim dešavanjima u društvu. Producent: Viktor Korošec. Koproducent: Al Jazeera Balkans.

– dostupno u Moja TV videoteci 16.9. 19:30 do 17.9. 23:59.

Na servisu Moj Film trenutno se prikazuju dokumentarci AJ i AJ Balkan produkcije, uz dodatak BH kratkih dokumentarnih filmova.