Održan “2nd Unusual Marthon – Moja priča, moja trka BH Telecom”

U nedjelju 19. januara 2020. godine u Sarajevu je održana najneobičnija utrka u regiji, “2nd Unusual Marthon – Moja priča, moja trka BH Telecom” u kojem je sudjelovalo oko 350 trkača. Kružna staza duga 42 kilometra protezala se kroz cijelo Sarajevo – od centra Safet Zajko  gdje je bio start i cilj, do Kozje Ćuprije s istočne strane i  hrama Sv. Save u Blažuju sa zapadne strane grada. Posebnost ove manifestacije je trčanje po najnepovoljnijim vremenskim uslovima – snijegu, poledici, smogu i temperaturama ispod nule.

Ovo nije bila prepreka trkačima iz devet zemalja da u dobrom raspoloženju i s mnogo entuzijazma protrče kroz glavni grad Bosne i Hercegovine te tako ožive olimpijski duh. Trčalo se u disciplinama maraton (42 km) i mješovita štafeta (3 x 14 km).

Kroz cilj je prvi prošao Austrijanac Michael Baumgartner sa vremenom od 3:03:20, drugi je bio Zaim Šuman iz BiH s vremenom 3:04:20 sekundi, dok je treći bio Dragan Suvajac iz Srbije koji je maraton istrčao za 3:14:52.

Aktuelna prvakinja BiH u maratonu i ambasadorica ove utrke Amela Trožić slavila je kao prvoplasirana u ženskoj konukrenciji sa izvrsnim vremenom 3:21:56, a iza nje je kroz cilj prošla Vedrana Gvozdenović iz Srbije s vremenom 4:12:42, dok je Džana Avdić iz BiH utrku završila za 4:18:55.

Posebnost “2nd Unusual Marthon – Moja priča, moja trka BH Telecom” jeste odluka organizatora da se umjesto novčanih nagrada pobjednicima, sredstva usmjere na mlade nade bh. trčanja. Nakon konsultacija sa trenerima atletskih klubova iz cijele Bosne i Hercegovine koji su predložili mlade pojedince sa istaknutim rezultatima, kvalitetnu sportsku opremu dobili su najperspektivniji mladi trkači iz Bosne i Hercegovine i to Hamza Salković iz Goražda, Kerim Saračević iz Vlasenice, Oleg Galić iz Banja Luke te Alma Hrnjić iz Sarajeva.

Na ovaj način je “2nd Unusual Marthon – Moja priča, moja trka BH Telecom” ispričao još jednu pozitivnu priču i potvrdio da je najneobičnija utrka u regionu.