BH Telecom ponosni partner projekta Sat kodiranja u BIH

Više od 40.000 djece i mladih iz 45 općina u Bosni i Hercegovini učestvovalo je u najvećoj edukativnoj akciji “Sat kodiranja” koju već šest godina organizira Centar za promociju civilnog društva (CPCD).

 

U finalnom događaju održanom 25. januara u Sarajevu, u kojem su učestvovali učenici šest škola iz Bosne i Hercegovine, prvo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojio je Mirza Korać, drugo Amer Vatreš i treće Sarah Pašalić.

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojio je Davud Hondo, drugo mjesto osvojio je Nedžad Ibrahimović, dok je treće mjesto osvojila Anela Šubo. Pored tih pobjednika odabrani su i oni koji su bili najaktivniji, te je u kategoriji osnovnih škola kao najaktivnija učenica odabrana Nadija Idrizović, a kao najaktivniji učenik iz srednje škole odabran je Husein Marić.

 

Zahvaljujući ostvarenim rezultatima u finalni krug takmičenja su uspjele proći osnovne škole “1. mart” Vrnograč, “Sokolje” Sarajevo i “Zalik” Mostar, a od srednjih škola su učestvovale Gazi Husrev-begova medresa Sarajevo, Srednja elektrotehnička škola Mostar i Srednja tehnička škola grafičkih tehnologija, dizajna i multimedije Sarajevo.

 

Direktorica CPCD-a Aida Daguda kazala je da je ova godina bila najuspješnija kada je u pitanju organiziranje tog događaja, imajući u vidu da je 40.000 učenika izrazilo interesiranje za učešće u kodiranju. “Sat kodiranja je najveća edukacijska akcija u cijelom svijetu, a mi potičemo djecu i mlade da naprave prve korake u programiranju i kodiranju posebno jer to najprofitabilnije zanimanje“, pojasnila je Aida Daguda.

 

CPCD je generalni zastupnik akcije “Sat kodiranja” u BiH, a partneri koji tu akciju podržavaju od 2014. godine su BH Telecom, Microsoft BiH, Internacionalni Burch univerzitet, Vijeće mladih FBiH, Američki korneri u BiH i ministarstva obrazovanja u BiH.

 

Direktor Direkcije za razvoj poslovanja BH Telecoma Haris Lučkin pojasnio je da BH Telecom pruža podršku informatičkoj edukaciji mladih te je iznio podatak da je kompanija više od 400 škola u BiH opremila informatičkim kapacitetima. „Korištenjem tehnologija mladi mogu uticati na svoj daljnji razvoj i edukaciju te je današnja akcija prostor kada se mladima pruža mogućnost da steknu i unaprijede znanja o kodiranju“, rekao je Haris Lučkin.

 

Centar za promociju civilnog društva od 2014. godine implementira globalnu akciju kodiranja – Hour of Code. “Sat

kodiranja” je jednosatni uvod u računarstvo, osmišljen za demistifikaciju kodiranja i kao dokaz da svako može naučiti osnove programiranja, perspektivnog i vrlo traženog profesionalnog poziva.