Intervju za BH Telecom: Amina Kajtaz, najbolja bh plivačica

Ova bh. plivačica nastupala je za reprezentaciju na Olimpijskim igrama u Riju 2016., i trenutno je u sastavu HAPK Mladost i živi u Zagrebu

Porodica Kajtaz se bori na sve načine da Amina spremno dočeka Olimpijadu i predstavi našu zemlju na dostojanstven način u Tokiju, gdje očekuje zaista velike rezultate, a u pomoć je priteklo nekoliko sponzora, koji još od ranije podržavaju sport, što je nažalost kap vode u bazenu.

BH Telecom je kao i mnogo puta do sada prepoznao značaj podržavanja sportskih priprema i aktivnosti naših sportista, i podržao je Aminu u njenim pripremama za takmičenje.

Sa Aminom smo razgovarali u Mostaru gdje nam je odgovorila na neka zanimljiva pitanja.

Ko je Amina Kajtaz, šta možeš reći o sebi?

Kao ličnost ja sam samo jedna obična plivačica, studentica Sporta i zdravlja. Diplomirani sam nutricionista i zaista jedan veliki radnik.

Pročitali smo vaše obraćanje javnosti na Klixu i zanima  nas kako je ono izazvalo reakcije u javnosti? Ko se odazvao na vaš poziv?

Ta objava je imala dosta odjeka i dobila sam veliku podršku sugrađana. Ovim im se putem javno zahvaljujem. Što se tiče kompanija mnoge su privatne firme željele pomoći, ali bi ja voljela da se prije odazovu državne institucije jer privatnicima nije primarni posao pomoć sportašima ali državnim intitucijama je zadatak da pomažu nama sportašima.

Plivanje je individualni sport u kojem se ne može zaraditi veliki novac osim ako niste Michael Phelps, a ipak on je jedinstven sportaš u svijetu.

Državne institucije pomažu savezima a oni pomažu nama, tako to funkcionira svugdje u svijetu.

Kako vam godi slava?

Ne bi ja nazvala to slavom…

Ultra ste poznati, prepoznaju vas i u Mostaru i regiji…

Najdraža mi je stvar sto se putem mene promoviše sport u BiH, i to baš plivanje. Prije Olimpijskih igara to nije bilo baš popularno toliko.

Mihajlo Čeprkalo i ja smo promovisali plivanje u BiH. On u Banja Luci a ja u Mostaru i Sarajevu, tako smo i dobili dva olimpijska bazena i sada dosta djece u tim gradovima biraju baš plivanje kao sport.

Nadam se da će i Mostar uskoro dobiti bazen jer ima puno talentirane djece, koja bi da se bave ovim sportom.

Sjećam se svojih početaka. Od 6 do 17h plivala sam i vježbala u bazenu 12,5 m. To nisu bili uslovi za ozbiljan rad, to je skoro fontana. Uskoro ce izaći film koji će pokazati odakle sam počela i naravno da sam ponosna na lične rezultate.  Nikada neću zaboraviti svoje početke.

Podrška porodice je svakako bitna za bilo koji uspjeh…

Mama je stub svega. Zajedno sa trenerom su mi od malena podrška na čemu im zahvaljujem.

Sjećam se jedne anegdote kad sam se vraćala sa treninga i pričali smo zbog čega neko trenira plivanje, svi su tada izjavili da je to prevenstveno zbog  druženja sa prijateljima, pa sam tako rekla i ja.

Međutim,  sestra me povukla na stranu i rekla NE, to ne radiš da bi s družila već da uspiješ u životu. Nikad neću zaboraviti te riječi i uvijek ih se rado sjećam kada pobijedim.

I vi motivirajuće utičete na nove generacije…

Zaista vidim mlađe generacije, koji nose slične kostime kao ja pa do nekih stvari koje sam radila od početka, oni ih ponavljaju, sve  to pozitivno utiče na djecu, sport je nešto divno i spaja svijet.

Divan ste uzor mlađim generacijama, posebno ženskoj populaciji….

Primjetna je nevjerovatna karizma i dobrota koja iz vas izbija.

Hvala puno to mi mnogo znači,  nadam se da ćemo svi mi sportaši pokrenuti ovu državu i ugledati se na nas i sve uspješne i dobre ljude i da će BiH postati bogatija i bolja država.

Ostajete u Bosni?

Trenutno ne živim u Bosni i Hercegovini  živim u Zagrebu  jer ovdje nažalost nemam kvalitetne uslove za bavljenje sportom, ali svakako nastavljam da plivam za svoju državu, Bosnu i Hercegovinu.

Koliko godina sarađujete sa BH Telecomom?

Dosta dugo, 4-5 godina… Zahvaljujem vam se jer ste uvijek tu bili za mene pri pripremama. Telecom mi je uvijek izašao u susret pri pripremama koje puno znače.