Obilježavamo 50. godišnjicu Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva

Informacione tehnologije imaju fundamentalan uticaj na moderno društvo. Načini razmjene i prenosa podataka, kao i količina najrazličitijih informacija danas su veći nego ikad prije u historiji, i s pravom možemo reći da živimo u informatičkom društvu.

Cilj obilježavanja ovog datuma u svijetu jeste afirmisanje informaciono-komunikacione tehnologije, i naglašavanja značaja koji imaju za razvoj savremenog društva.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana telekomunikacija i informacionog društva je “Premoštavanje standardizacijskog jaza”. Razvoj međunarodnih standarda je temeljni stub misije ITU. ITU standardi nude zajedničku osnovu za razvoj i inovacije, te time ubrzavaju napredak prema UN Ciljevima održivog razvoja. Oni omogućavaju interoperabilnost, ekonomije razmjera i daju pristup globalnim tržištima. Oni stvaraju prilike za male i velike tržišne aktere.

ITU program “Premoštavanje standardizacijskog jaza”, omogućava učešće zemalja u razvoju u ITU procesu donošenja standarda, osnažuje lokalne eksperte u standardizacijskom procesu na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, te promoviše implementaciju međunarodnih standarda u zemljama u razvoju. 

“Ukoliko se želite spojiti na internet, uživati u sportu ili događaju na televiziji, slušati radio u svom automobilu ili gledati video na svom pametnom telefonu, ITU standardi to omogućavaju.” – istakao je Houlin Zhao, Generalni sekretar Međunarodne telekomunikacione unije – ITU. 

BH Telecom prati najsavremenije trendove u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija. Ove godine svjedočimo novom infrastrukturnom razvoju u oblasti mobilne tehnologije, gdje će do kraja 2019. godine, BH Telecom svojim korisnicima na preko 60% teritorije Bosne i Herzegovine omogućiti pristup 4G+ mreži.

Paralelno, BH Telecom se priprema i sa svojim partnerima već razvija ICT projekte koji će omogućiti uspostavljanje sistema pametnih gradova, pametnih domova te mnogih drugih koji će dovesti do velikih unapređenja u oblastima obrazovanja, upravljanja lokalnim zajednicama te oblastima poput turizma, medicine, kulture i sporta.  Posebnu pažnju BH Telecom posvećuje i razvoju tehnologija koje podržavaju zahtjeve poslovne zajednice, kako velikih međunarodnih kompanija, tako i srednjih i malih preduzeća. 

Ovogodišnji program “Premoštavanje standardizacijskog jaza” će svojom primjenom donijeti prosperitet i dobrostanje cijeloj društvenoj zajednici. 

Zbog toga, kao članica Međunarodne telekomunikacione unije, BH Telecom danas sa ponosom obilježava ovaj dan!