13. Sarajevo Business Forum: BH Telecom će uspješno odgovoriti na izazove digitalizacije bh. društva

13. Sarajevo Business Forum, prestižna poslovno-investicijska konferencija u regionu, održala se od 21. do 23. maja u Sarajevu, pružajući učesnicima jedinstvenu priliku za razmjenu ideja, iskustava i poslovnih mogućnosti.

Ovogodišnja konferencija se realizuje pod pokroviteljstvom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u organizaciji Bosna Bank International u saradnji sa strateškim partnerom – Ministarstvom privrede Kantona Sarajevo, te dioničarima BBI Banke – Dubai islamskom bankom (DIB), Abu Dhabi islamskom bankom (ADIB) i Islamskom razvojnom bankom (IsDB), kao i brojnim drugim domaćim i inostranim partnerima. Kompanija BH Telecom je, kao i prethodnih godina, pružila podršku održavanju Sarajevo Business Foruma, jedne od najvećih regionalnih poslovnih konferencija u našoj državi.

Jučer je u sklopu konferencije održan panel „Digitalna transformacija“ čiji je sponzor BH Telecom i na kojem su, pored v.d. generalnog direktora BH Telecoma, učešće uzeli i Edin Forto, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Dr. Aida Kamišalić Latifić, državna sekretarka u Ministarstvu digitalne transformacije Republike Slovenije, Amina Karić, potpredsjednica Operacija Authority Partnersa, Emina Zejnilović Zebić, savjetnica za EU fondove u kabinetu direktora IDDEEA, Ahmet Albayrak, zamjenik generalnog direktora Kuveyt Turk Bank i moderatorica panela Aida Soko, ekonomska savjetnica Delelgacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

V. d. generalnog direktora BH Telecoma, Amel Kovačević je u svom obraćanju istakao da je kompanija BH Telecom vodeći telekom operator u BiH i kompanija koja prirodno ima ulogu lidera u procesu digitalne transformacije. Naveo je da kompanija BH Telecom ulaže u izgradnju infrastrukture za razvoj digitalnog društva, pruža svim zainteresiranim stranama digitalne servise, investira u tehnologije koje omogućavaju razvoj, sarađuje sa stakeholderima i u punim kapacitetu stavlja na raspolaganje vrijeme, investicije, resurse i znanje koje omogućavaju da se društvo digitalizira.

„Osiguranjem vrhunskog korisničkog iskustva želimo ostati prvi izbor korisnika na tržištu digitalnih rješenja i usluga. U narednom ćemo periodu značajna sredstva investirati u povezivanje poslovnih ljudi, korporacija i ustanova najkvalitetnijim digitalnim širokopojasnim internetom i kroz portfolio usluga namijenjen poslovnim korisnicima, želimo doprinijeti boljoj digitalizaciji malih i srednjih preduzeća i njihovom bržem adaptiranju na tržišne promjene. Također, pored davanja doprinosa razvoju digitalnih rješenja u tehničkom smislu, BH Telecom može aktivno učestvovati u procesima kao značajan investitor te i na taj način dati svoj doprinos razvoju i digitalizaciji bh. društva “, rekao je Kovačević.

Na panelu su predstavljene aktivnosti, iskustva i izazovi sa kojima se različiti sektori i države susreću pri integraciji digitalnih rješenja u društvu. Posebno je naglašena važnost međusobne saradnje javnog i privatnog sektora kako bi svi akteri u različitim procesima digitalizacije dali svoj doprinos i uz različita znanja i ekspertize utjecali na uspješnu integraciju digitalnih rješenja u bh. društvu.

Forum je ove godine okupio poslovne lidere, poduzetnike, investitore i druge stakeholdere sa Balkana, Evrope, Bliskog istoka i dalje te omogućio poslovno umrežavanje, predstavio mogućnosti za investiranje, te poslužio kao platforma koja će podstaći jačanje regionalne saradnje i ekonomski rast Bosne i Hercegovine.