Obavijest o radu VoLTE usluge u mobilnoj mreži BH Telecoma

BH Telecom je početkom mjeseca maja počeo sa pružanjem VoLTE funkcionalnost u mobilnoj mreži. To će u ovom periodu biti testna faza za ograničenu grupu korisnika.

VoLTE (Voice over LTE) je usluga koja korisnicima mobilne mreže omogućava korištenje govorne usluge putem 4G mreže. Usluga pruža superioran kvalitet govorne komunikacije u odnosu na pozive koji se realizuju putem 2G/3G mreže. Pored toga, omogućeno je značajno brže uspostavljanje poziva, mogućnost simultanog razgovora uz pregled internet sadržaja, kao i korištenje video poziva (ViLTE) uz znatno viši nivo kvaliteta servisa u odnosu na razne OTT usluge. Takođe, korištenje VoLTE štedi bateriju mobilnog uređaja što je veoma značajno za korisnike koji često telefoniraju.

U testnoj fazi uslugu će moći koristiti samo korisnici koji posjeduju modele telefona koji su trenutno verifikovani za korištenje VoLTE u mobilnoj mreži BH Telecoma, o čemu će blagovremeno biti obavješteni putem SMS poruke.

Tokom testne faze korisnicima će biti omogućeno besplatno pozivanje mobilnih i fiksnih mreža unutar BiH korištenjem VoLTE servisa. Saobraćaj ostvaren putem VoLTE servisa ne ulazi u minute koje su unutar tarifnog paketa, niti će se obračunavati kao dodatni saobraćaj izvan paketa. Besplatan saobraćaj ne uključuje međunarodne pozive, pozive prema premium rate brojevima i brojevima usluga sa dodatnom vrijednosti. Korištenje VoLTE usluge u omogućeno je samo u mobilnoj mreži BH Telecoma.

Korisnicima koji dobiju SMS obavijest o aktivaciji VoLTE usluge na njihovom uređaju preporučujemo da urade reset uređaja kako bi imali najnoviju verziju firmware-a koja omogućava korištenje VoLTE u mreži BH Telecoma i nakon toga aktviraju uslugu na telefonu.

Na Samsung uređajima bit će potrebno da korisnik odabere slijedeće opcije:

Settings > Connections > Mobile networks > SIM1 / SIM2 > VoLTE ON/OFF

Na Xiaomi uređajima:

Settings > SIM cards and mobile networks > SIM1 / SIM2 > VoLTE ON/OFF

Korisnicima VoLTE usluge u testnom periodu biće ograničena mogućnost korištenja usluge zabrane poziva, oni neće biti u mogućnosti samostalno na mobilnom uređaju postaviti i modificirati zabrane poziva. Administracija zabrane poziva biće moguća putem broja za podršku korisnicima 1444.

Uz korištenje VoLTE usluge nije moguće koristiti CS fax/CS data uslugu, kao i Twin SIM karticu.

Korisnici koji ne žele koristiti VoLTE uslugu u testnom periodu, mogu je odjaviti besplatnim pozivom na 1444.