Moja TV Flix: Mladost – Na kraju profesionalnog i biološkog puta

Mladost (La giovinezza), Italija, Francuska, UK, Švicarska, 2015, ‘118

Dostupno u Moja TV Flix

Režija & scenarij: Paolo Sorrentino

Uloge: Michael Caine, Harvey Keitel, Rachel Weisz, Paul Dano, Jane Fonda, Brenda Morel, Roly Serrano…

Penzionisani dirigent Fred Ballinger i filmski reditelj na zalasku karijere Mick Boyle dva su stara prijatelja koja ulazak u svoje osamdesete provode u luksuznom odmaralištu u podnožju švicarskih Alpi – raju za bogate i slavne. Govoreći jedan drugom „samo dobre stvari“ i prisjećajući se daleke prošlosti, a razmišljajući o sadašnjosti i bliskoj budućnosti, oni pokušavaju vratiti mladost.

Reditelj Paolo Sorrentino pažnju na sebe skrenuo je još 2004. godine, kada je njegovo ostvarenje Posljedice ljubavi (Le conseguenze dell’amore), prikazano u službenom programu Cannesa. Ipak, prve prepoznatljive stilske elemente ovaj italijanski reditelj predstavlja dvije godine kasnije u filmu Prijatelj porodice (L’amico di famiglia), kada se u ime vizualnog doživljaja odriče klasičnoga narativa i kada fabulu podređuje likovima, uz posebnu pažnju odabiru lokacija s rajskom ljepotom (Latina i Sabaudija). Ako ovome dodamo i ocvale umjetnike kao glavne protagoniste njegovih filmova, koji nakon završetka bogatih umjetničkih karijera, tragaju za novim životnim uzbuđenjem – Ovo mora biti pravo mjesto (This Must Be the Place, 2011) – dokučit ćemo i prvi trag suštine Sorrentinovog autorstva, a sa tim i njegovog filma Mladost. Ipak, tek nakon oskarovca Velika ljepota (2013), koji jasno priznaje veliki utjecaj druge Fellinijeve faze “modernističke fantazije” i njegovog ostvarenja Slatki život (La dolce vita, 1960), a u kojoj se presjecaju dekadentni Rim i umjetnik/novinar u krizi identiteta u potrazi za užicima, dolazimo do konačnog oblika filmskog izražaja Paola Sorrentina i Mladosti kao njegovog vrhunca.

Dakle, približavajući se kraju svoga profesionalnoga i biloškoga puta, i sabirajući i oduzimajući uspjehe i neuspjehe svojih života, dva starca pokušavaju pronaći posljednji smisao svoga daljnjeg postojanja. Shvataju da više nisu mladi. I, dok maestro Fred Ballinger (Michael Caine) tu bolnu činjenicu prihvata racionalno, govoreći da su „emocije precijenjene“, reditelj Mick Boyle (Harvey Keitel) se odbija pomiriti sa životnom rutinom u koju je upao i uzvraća da su „emocije sve što imamo“. Dok jedan odrečno izbjegava da oživi svoju umjetnost (odbija nastup pred Kraljicom), drugi se grčevito bori da produži njen životni vijek (planira snimanje svog novog filma – konačnog filmskog testamenta). Međutim, umjetnost nikada ne stari i ona je jedina

u stanju da odgovori prirodi svojom postojanošću i bezvremenošću, sama i neovisna od njenog stvaraoca.

Iako sadržajno manje provokativan, osnovnom strukturom pripovijedanja Mladost se nastavlja na Veliku ljepotu, birajući mozaičnu naraciju u kojoj se, prateći dirigiranje ritma popularne muzike ili šuma papira, isprepliću prošlost, sadašnjost i budućnost, zbiljski sadržaj i mašta, i spajaju u cjelovite i progresivne segmente, a u kojoj je sjećanje razapeto negdje između, želje i brutalne istine. Mladost je zapravo film o reminiscenciji popularne kulture, historije i kompletnog čovječanstva.

Film Mladost je dostupan u ponudi Moja TV Flix BH Telecoma.